10 mai, Lunea Morților. Ce nu ai voie să faci astăzi. Tradiții și superstiții de Paștele Blajinilor

de:
10 mai 2021
10 mai, Lunea Morților. Ce nu ai voie să faci astăzi. Tradiții și superstiții de Paștele Blajinilor

Ziua de 10 mai este marcată de o mare sărbătoare în Calendarul Ortodox. Creștinii sărbătoresc astăzi Paștele Blajinilor, zi supranumită și Lunea Morților, cea în care sunt amintiți toți cei care nu mai sunt lângă noi.

În fiecare an, Paștele Blajinilor pică la o săptămână după sărbătoarea de Paște, iar în acest an, această zi este cea de 10 mai. La fel ca în cazul altor mari sărbători și aceasta vine cu mai multe tradiții și obiceiuri, în special superstiții, care trebuie respectate

Ce nu ai voie să face în Lunea Morților

În Lunea Morților, femeile nu au voie să lucreze, indiferent de activitate. Ele nu au voie să coasă, sau să spele, dar nici să bată covoare. Tradiția spune că zgomotul făcut de băitaia covoarelor îi sperie pe blajinii care astăzi se întorc din lumea cealaltă pentru a se ruga pentru toți cei vii.

Mai mult de atât, tradiția spune că blajinii intră chiar și în Biserică pentru a participa la sfânta Liturghie. Tot astăzi este interzis să îi vorbești de rău pe cei adormiți,, chiar dacă în timpul vieții v-ați înțeles sau nu bine.

Bârfa de orice fel este și ea interzisă astăzi, deci mare atenție.

Tradiții și obiceiuri în Lunea morților

Pe lângă superstițiile pe care le aduce marea sărbătoare, există și tradiții pe care oamenii le țin de ani de zile. Astăzi se merge l biserică, dar și la cimitr pentru a aprinde lumânări la mormintele celor care nu se mai află printre noi și pentru a da de pomană celor nevoiași ouă, pască, sau cozonac.

De asemenea, în Bucovina spre exemplu, oamenii îți petrec ziua la iarbă verde, pentru ca firimiturile care cad să ajungă la cei adormiți. Tot în acestă zonă,, fiecare femeie aduce cu ea un ștergar strâns la un capăt și legat cu o lumânare, care se dăruiesc preotului care citește pomelnicele.

În Moldova, pe de altă parte, de Paştele Blajinilor gospodinele pregătesc panahide pentru morţi, care constau în pachete din câte trei colaci, trei lumânări, o colivă şi o sticlă cu vin.