Marți, 14 septembrie, avem o sărbătoare cu cruce roșie. Vorbim despre Înălțarea Sfintei Cruci, o sărbătoare importantă în Calendarul Ortodox care vine cu tradiții și obiceiuri pe care creștenii le respectă de ani întregi.
Sărbătoarea Înălţarea Sfintei Cruci este prăznuită în fiecare an de creștinii ortodocși din întreaga lume, pe 14 septembrie, fiind considerată cea mai veche sărbătore închinată sfintei cruci.
Dacă vă întrebați ce se sărbătorește astfel, ei bine, în primul rând, descoperirea crucii pe care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit și înălțarea acesteia în fața poporului de către episcopul Macarie al Ierusalimului, pe 14 septembrie 334.
De asemenea, tot azi se sărbătorește și aducerea Sfintei Cruci de la perșii păgâni, în anul 629 și depunerea ei cu mare cinste pe biserica Sfântului Mormânt.
În acestă zi sfântă, preotul sfințește via și butoaiele de vin, pentru ca și în viitor gospodarul să se bucure de o recoltă bogată. Astăzi se sfințesc și monedele, care trebuie păstrate în portofel, alături de o cruciuliță aduc belșug și spor în muncă.
Ca orice altă mare sărbătoare și Înălțarea Sfintei Cruci vine cu superstiții și obiceiuri. Astăzi este interzis culesul strugurilor, păstrarea lor reprezentând o ofrandă pentru păsările cerului.
Mai mult de atât, astăzi este interzis mâncatul usturoiul, al prunelor, al nucilor, dar și al pestelui. Tradiția spune că pe 14 septembrie este nevoie de un post negru, aspuru, pentru ca sufletul și trupul să se vindece.
Tot astăzi este interzisă munca, pentru a nu atrage ghinionul în viață. Se mai spune că dacă de Înălâarea Sifntei Cruci va ploua sau va tuna, toamna din acest an va fi una lungă.