15 august, Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri. Ce este interzis să faci astăzi

de:
14 aug. 2021
15 august, Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și obiceiuri. Ce este interzis să faci astăzi

Ziua de 15 august, Adormirea Maicii Domnului, este cea mai mare sărbătoare închinată Sfintei Marii. Astăzi, Biserica Ortodoxă comemorează moartea, dar și îngroparea Maicii Domnului și mutarea ei la cer.

Spre deosebire de alte sărbători, pentru Adormirea Maicii Domnului, credincioșii se pregătesc timp de două săptămâni, atât prin post cât și prin rugăciune.

Adormirea Maicii Domnului, zi de mare sărbătoare

Dacă până acum creștinii au postit și s-au rugat, după data de 15 august începe perioada în care se pot organiza evenimente precum târguri de toamnă, nunți, dar și praznice pentru cei adormiți.

În calendarul Bisericii Ortodoxe există patru sărbători închinate Fecioarei Maria: Naşterea Maicii Domnului, Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, Bunavestire şi Adormirea Maicii Domnului, ea fiind cea mai importantă dintre toate.

Ce nu ai voie să face de Sfânta Maria

La fel ca și în cazul altor sărbători, ziua de 15 august vine și ea cu o serie de superstiții din mai multe zone ale țării. Se spune că cei care le încalcă, vor avea ghinion în restul anului.

Astăzi este interzis spălatul rufelor, la fel ca în orice altă zi de mare sărbătoare. Tradiția spune că cei care își vor spăla hainele cât timp alții se află la Biserică, vor avea parte de ghinion toată viața.

Tot de 15 august este interzis scăldatul, în special în râurile de munte. Cei care vor încălca regula vor fi ”loviți” de soartă. Tunsul și coafatul în cazul femeilor este interzis. Se spune că cei care scapă de păr riscă să chelească.

Nu închide ușa pe data de 15 august. Tradiția spune că Fecioara Maria poate intra oricand in casele crestinilor pentru a imparti harul sau divin. Cei care vor să plece la drum astăzi, trebuie să mai ia pe cineva cu ei. Se spune că cei care pleacă singuri sunt egoiști și vor fi pedepsiți.