20 iulie, Sfântul Ilie. Ce este interzis să faci astăzi. E mare pacat.Zi de mare sărbătoare

de:
20 iul. 2021
20 iulie, Sfântul Ilie. Ce este interzis să faci astăzi. E mare pacat.Zi de mare sărbătoare

20 iulie, zi de mare sărbătoare în Calendarul Ortodox. Astăzi, creștenii îl sărbătoresc pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, un mare sfânt din Vechiul Testament.

Tradiția populară spune că Sfântul Ilie a fost ispitit de diavol pentru a-şi ucide părinţii. La final însă, el s-a căit și i-ar fi cerut lui Dumnezeu puterea de a lupta împotriva lui. Rugăciunile sale au au fost ascultate, el primind din partea lui Dumnezeu un car tras de cai albi, care i-a dat putere, făcându-l biruitor.

Ce este interzis să faci de Sfântul Ilie

Precum orice altă mare sărbătoare, 20 iulie, ziua în care este sărbătorit Sfântul Ilie vine cu o serie de tradiții, obiceiuri, dar și superstiții. Astăzi, treburile casnice și munca la câmp sunt total interzise, iar cei care le vor face vor atrage paguba.

Mai mult de atât, în ziua de sfântul Ilie nu se coase, nu se tricotează, nu se prelucrează lâna, nu se spală și nici măcar nu se dă cu mătura în gospodărie.

Superstițiile populare mai spun că pe 20 iulie cearta este total interzisă, iar dacă există dușmănie între două persoane, acestea trebuie să se împace chiar astăzi. Somnul este și el interzis în această zi de sărbătoare. Cei care vor dormi se vor simți amorțiți tot anul.

Ce trebuie să faci de Sfântul Ilie

Am aflat ce este interzis, însă trebuie să știm și ce spune tradiția populară. Se spune că pe 20 iulie creştinii trebuie să meargă la biserică şi să se roage pentru sănătatea duşmanilor, a celor dragi, iar în ultimul rând pentru bunăstarea lor.

De asemenea, tot astăzi, se dă de pomană, iar cei plecați dintre noi sunt pomeniți. Tradiția spune că de Sfântul Ilie se face milostenie cu cei săraci şi se îngrijesc cei bolnavi.

În unele zone ale țării, în această zi de sărbătoare femeile de la sate culeg busuioc şi îl duc la Biserică, aşezându-l la icoane. Ele pregătesc și pachete pe care le dau de pomană pentru sufletul copilaşilor morţi. Astăzi se pot împarți fructe, apă, flori de câmp şi alte bucate.