25 martie, Buna Vestire. Zi de mare sărbătoare. Ce este interzis să faci astăzi

de:
25 mart. 2021
25 martie, Buna Vestire. Zi de mare sărbătoare. Ce este interzis să faci astăzi

25 martie, Buna Vestire. Zi de mare sărbătoare. Creștinii-ortodocși sărbătoresc în fiecare an, pe data de 25 martie, Buna Vestire, o mare sărbătoare cunoscută și sub denumirea de Blagoviştenie, care vine cu o serie de tradiții, obiceiuri, dar și superstiții.

Cu alte cuvinte, în funcție de lucrurile pe care le facem astăzi, așa ne va merge tot anul. Deci cei care doresc să aibe parte de bunăstare și sănătate, trebuie să respecte cu strictețe toate obiceiurile acestei mari sărbători.

Ce semnifică Buna Vestire

Buna Vestire, după cum îi spune și numele reprezintă ziua în care Arhanghelul Gavril a anunțat-o pe Fecioara Maria că va da naștere Fiului lui Dumnezeu, adică o zi plină de bucurie.

Cei care țin deja Postul cel marei au astăzi dezlegare la pește, deci este o veste bună și pentru ei. Tradiția populară mai spune că 25 martie este prima zi din an în care cucul va cânta, așa că ziua mai este numită în popor și Ziua Cucului.

Această pasăre cu însemnătate divină va cânta de la Buna Vestire până la Sânziene. Tradiția spune că atunci, cucul se îneacă cu orz și nu mai poate cânta, așa că se transformă în uliu până la Buna Vestire de anul următor.

Ce este interzis să faci astăzi

Am aflat semnificația acestei Sărbători Sfinte, însă trebuie să știm și ce avem voie sau nu să facem pentru a avea noroc tot anul din toate punctele de vedere.

Tradiția spune că de Buna Vestire, credincioșii trebuie să aibe inima deschisă și să evite certurile. Cei care se vor certa pe 25 martie vor avea certuri și ghinion în lanț în următoarea perioadă. Tot astăzi, nimeni nu trebuie să facă abuz de somn. În caz contrar, se va simți obosit tot anul.

Cei care vor să aibe un an prosper trebuie să fie îmbrăcați astăzi în haine curate și să poarte și bani în buzunare.

Ce trebuie să faci neapărat de Buna Vestire

Dacă vrei să te știi în siguranță tot anul, tradiția spune că trebuie să pui pe pragul casei pâine și sare pentru hrana îngerilor. Se spune că în acest fel vei fi protejat tot anul și îngerii vor fi aproape atunci când vei avea nevoie de ajutor.

De asemenea, dacă ai lucruri vechi de care nu mai ai nevoie, astăzi e ziua în care trebuie să le dai foc.

Pentru fetele care nu sunt căsătorite, tradiția spune că ele trebuie să numere de câte ori cântă cucul în acea zi. Ele trebuie să întrebe cucul și dacă acesta nu va răspunde, nunta nu va avea loc în acest an.