Coronavirusul se transmite prin respirație? Avertisment dur al cercetătorilor. Ce s-a aflat acum

07 apr. 2020
Coronavirusul se transmite prin respirație? Avertisment dur al cercetătorilor. Ce s-a aflat acum

Avertisment extrem de dur al cercetătorilor. Coronavirusul s-ar transmite și prin respirație. Utimele vești din partea specialiștilor sunt din ce în ce mai îngrijorătoare.

Coronavirusul se transmite prin respirație?

Oamenii de știință vor să știe sigur dacă noul coronavirus se poate răspândi și prin aerul respirat. Specialiștii în boli infecțioase nu au nicio îndoială că aerosolii pot transporta virusul.

Rezultatele nu sunt definitive, dar nicio precauție nu e prea mult. Organizația Mondială a Sănătății spune că nu sunt dovezi că boala se poate transmite astfel.

COVID-19 se transmite de la om la om prin picăturile de salivă transportate prin tuse sau strănut. Virusurile împrăștiate cu ajutorul acestor secreții intră în contact direct sau indirect cu mucoasele din gură, nas, ochi ale gazdei și infectează noul organism.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat pe 27 martie că nu există suficiente dovezi că virusul SARS-CoV-2 se transmite prin aerosoli, cu excepția câtorva situații punctuale.

„Pentru oamenii de știință care lucrează în acest domeniu nu este nicio îndoială că virusul se transmite prin aer”, declară Lidia Morawska, cercetător la Universitatea Tehnologică Queensland, din Australia.

Un studiu pe oamenii cu gripă arată că 39% dintre pacienți expiră aerosoli purtători de virus. Dacă se află într-o încăpere cu altcineva care inspiră aerul pe care ei îl expiră, există riscul de transmitere prin aerosoli, spune Julian Tang, conform nature.com.

Virologul Ke Lan de la Universitatea din Wuhan a colectat mostre de aerosoli din spital și din împrejurimile spitalului în vârful perioadei epidemice. Ke Lan și colegii săi au găsit urme de RNA viral de la coronavirus în mai multe locuri din spital.

Un alt studiu făcut de cercetătorii din Nebraska, SUA, a găsit RNA viral în aproape două treimi dintre probele recoltate din camerele de izolare și carantină dintr-un spital pentru pacienți cu Covid-19. Urme ale virusului au fost găsite inclusiv pe suprafețe și pe grila gurilor de ventilație.