Atenție pensionari! Reformele au început deja. Cum vă puteți încasa de acum pensia

16 sept. 2021
Atenție pensionari! Reformele au început deja. Cum vă puteți încasa de acum pensia

Evaluarea dosarelor de pensii e în toi, veniturile pensionarilor urmează să crească, iar noile reforme prevăd și o modificare a modului de primire al pensiei.

Ce înseamnă asta? Ei bine, Violeta Alexandru spune că de acum pensionarii nu vor mai fi nevoiți să stea acasă în așteptarea poștașului ci vor putea opta pentru primirea talonului mov în format electronic.

Scopul noii măsuri? Sunt pensionari care deja știu foarte bine să folosească tehnologia, iar banii economisiți pot merge în locuri unde chiar e nevoie de ei, spune Alexandru.

”Mai este puțin și se adoptă în Parlament proiectul prin care pensionarii care primesc pensia pe card vor putea opta pentru primirea talonului mov în format electronic. Nu mai trebuie să le facă poștașul program de stat în casă pentru primirea talonului. Mai puțini bani publici în contractul dintre Ministerul Muncii/prin Casa Națională de Pensii Publice și Poșta Română.

Se pot face alte lucruri cu acești bani mai ales că sunt pensionari care știu să folosească tehnologia. Uite așa, cu pași mici, schimbăm lucrurile. Marile reforme înseamnă lucruri concrete pentru oameni”, a scris Violeta Alexandru pe Facebook.

Ce este talonul mov de pensii

Dacă nu vă este prea familiar termenul de talon mov, ei bine, despre el trebuie să știți că el este solicitat, de exemplu, de medici pentru a asigura tratamentul în sistemul public sau prescrie medicamente compensate pentru pensionari.

De asemenea, alte instituții solicită acest talon pentru diverse facilități acordate pensionarilor, acesta fiind și motivul pentru care este esențial.

Cât despre utilizarea lui în contextul pensiilor, proiectul prevede ca persoanele care încasează pensia în cont curent sau cont de card, în situația în care nu au fost găsite la domiciliu, taloanele mov sunt păstrate la sediul oficiului poștal pe o perioadă de 24 luni, fără a mai fi restituite caselor teritoriale de pensii.