Acesta medicament a făcut ravagii! 2 000 de persoane ar fi murit din cauza lui

24 sept. 2019
Acesta medicament a făcut ravagii! 2 000 de persoane ar fi murit din cauza lui

Scandal imens din cauza unui medicament pentru diabet, prescris și pentru slăbit. Acest tip de pastile ar fi provocat moartea a 2 000 de persoane, iar acum s-a deschis și un proces în care compania farmaceutică privată care îl produce este acuzată că a mințit clienții în privința efectelor mortale pe care acesta le are.

Este vorba despre medicamentul Mediator, produs de compania farmaceutică privată Servier. Acesta a fost utilizat pentru tratarea diabeticilor supraponderali.

S-a produs un scandal imens în Franța. Clienții au acuzat compania de înşelăciune şi crimă. În ciuda acestui lucru, Servier a negat totul, susținând că nu a mințit asupra efectelor secundare ale pastilelor.

Medicamentul ar fi putut provoca moartea a aproximativ 500 de persoane dacă nu era retras de pe piață în 2009. Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Franţa este pusă la zid pentru că nu a luat măsuri în cazul acestui medicament.

Reclamații în lanț

2.600 de persoane au făcut reclamație. Medicamentul a fost introdus pe piață în anul 1976, iar compania ar fi câștigat 1 miliard de euro din vânzările Mediator.

Între 1976-2009, aproape 500 de decese au avut legătură cu administrarea acestui medicament. Compania se apără și spune că doar în trei cazuri s-a dovedit că decesul a fost provocat de aceste pastile.

Un studiu estimează că acest medicament ar fi făcut 2 000 de victime. Acest medicament a fost interzis în Spania, Italia, dar și în alte state din Europa, în anul 2000.

Compania a acordat compensaţii victimelor şi a plătit pacienţilor aproape 132 de milioane de euro. Aproximativ 5 milioane de oameni au consumat acest medicament la ieșirea lui pe piață. Mediator era prescris pentru a reduce grăsimile din sânge, dar ulterior a fost dat și diabeticilor pentru a slăbi. Acesta conține o moleculă numită benfluorex.