Adevărul despre apa de la robinet! Când vine vorba despre acest subiect, părerile sunt împărțite. Cât este de sănătos să consumăm apă de la robinet? Asta ne spune un studiu realizat de Universitatea York din Canada.
Potrivit AFP, una dintre substanțele din apa de la robinet este foarte periculoasă pentru copiii mici. Un studiu, realizat recent, arată că poate afecta IQ-ul acestora.
În anul 1950 s-a adăugat fluorură pentru a preveni cariile dentare. O concentrație foarte mare a acestei substanțe poate afecta creierul.
„Ne-am dat seama că există o mulţime de îndoieli cu privire la pericolul pe care îl reprezintă fluorul din apă, în special pentru femeile însărcinate şi copiii mici”, a declarat Christine Till de la Universitatea York din Canada, autorul principal al studiului publicat în JAMA Pediatrics.
Potrivit studiului, 66% din populaţia Statelor Unite, 38% din cetăţenii canadieni şi 3% din cetăţenii europeni primesc apă cu fluor. Studiul a fost realizat cu ajutorul a 601 de perechi mamă-copil din şase oraşe canadiene, dintre care 41% primesc apă cu fluor.
În urma cercetării s-a constatat că nivelul de fluor găsit în urina femeilor însărcinate a crescut cu un miligram pe litru. Acest rezultat a fost asociat cu o scădere cu 4,5 puncte a IQ-ului. Sunt afectați băieţii de trei sau patru ani. Efectul nu se aplică şi în rândul fetelor.
Studiul a stârnit mai multe critici. Stuart Ritchie, psiholog la King’s College din Londra, susține că rezultatele sunt slabe și limitate.
„S-ar putea să fie interesante ca parte a unui grup mai mare de studii pe această temă, însă ele singure nu ar trebui să avanseze prea mult în dezbaterea despre pericolul fluorului”, a mai spus el.