”Untura de porc este mai sănătoasă decât uleiul de floarea soarelui.”, auzim des asta, dar oare care este adevărul? Medicii spun totul despre acest aliment, consumat de foarte mulți români.
Cercetătorii au descoperit că în momentul în care gătim cu ulei de porumb sau de floarea-soarelui, eliberăm de 200 de ori mai multe aldehide toxice decât limita zilnică admisă.
Astfel, profesorul Martin Grootveld de la Universitatea De Montfort recomandă folosirea grăsimilor saturate, în detrimentul uleiurilor vegetale, bogate în grăsimi polinesaturate. Potrivit acestuia, la o temperatură mare, acestea produc o cantitate mare de substanțe toxice, cele bogate în grăsimi mononesaturate mai puține, iar grăsimile saturate cele mai puține.
”În primul rând, ar trebui să evităm pe cât posibil prăjelile. Din păcate, multora dintre noi ne plac la nebunie cartofii prăjiți, așa că cel mai bine e să folosim untură sau unt la preparare”, a adăugat profesorul.
După unt, untura este considerată cel mai sănătos tip de grăsime saturată.