CEC Bank a făcut o mișcare importantă pe piață, iar mulți clienți vor fi preluați, ceea ce reprezintă o lovitură pentru Banca Transilvania.
CEC Bank, instituție financiară românească, a înregistrat o creștere semnificativă a finanțării antreprenorilor agrari mici și mijlocii pe parcursul anului fiscal 2022. În cea mai recentă perioadă de douăsprezece luni, valoarea totală a finanțărilor proaspete acordate sectorului agricol a crescut cu 80%.
„CEC Bank a acordat agricultorilor mici şi medii în anul 2022, credite noi în valoare de aproximativ 1,4 miliarde lei, în creştere cu aproape 80% faţă de 2021, valoare ce reprezintă aproape jumătate din totalul creditelor noi acordate de banca noastră agriculturii. Antreprenorii din agricultură au nevoi specifice, sezoniere iar băncile trebuie să ţină cont de modul de stabilire a ratelor, a garanţiilor sau de modul în care face analiza de bonitate a clientului“, a declarat Bogdan Alexandrescu, director al Direcţiei AGRI din cadrul CEC Bank.
Principalul segment de creditare agricolă al CEC Bank este reprezentat de cultivarea grâului și porumbului. Acesta reprezintă mai mult de 60% din totalul finanțărilor acordate sectorului agricol de către această instituție financiară românească. Următorul sector ca importanță este cel zootehnic, urmat de industria de procesare, cultivarea fructelor și legumelor, activitatea forestieră și piscicultură, scrie zf.ro.
Pe parcursul celui mai recent an fiscal, antreprenorii agricoli mici și mijlocii au solicitat în principal credite pentru capital de lucru. Aceste fonduri sunt utilizate de obicei pentru a cumpăra îngrășăminte și pentru a acoperi cheltuielile zilnice ale afacerii.
Fermierii care nu au reușit să finanțeze punerea în aplicare a planurilor lor de afaceri prin intermediul creditelor de capital de lucru au apelat la împrumuturi pentru investiții. Acesta a fost mijlocul preferat de finanțare a echipamentelor, sistemelor de irigații, combine de recoltat, tractoare, silozuri, sisteme de muls automat, construcția de depozite, instalații de depozitare, echipamente de prelucrare a sucului, ambalaje și produse conexe.