S-a tot discutat despre interzicerea centralelor termice de apartament însă când intră în vigoare regula? Unele țări s-au aliniat deja și sunt pregătite pentru a se conforma.
Uniunea Europeană a propus interzicerea centralelor termice de apartament. UE își dorește înlocuirea centralelor termice pe gaz cu pompe de căldură, încălzire solară, ori alte sisteme de termoficare.
Momentan, la nivel european nu există o legislație în acest sens care să impună practic interzicerea centralelor termice de apartament. Pe de altă parte, multe țări se pregătesc deja, astfel încât până când va intra în vigoare o lege, lucrurile să fie mult mai simple.
Per total se dorește ca centralele termice de apartament să fie eliminate treptat, astfel că până în anul 2029 lucrurile să fie complet diferite. Să luăm pe rând deci țările care se pregătesc deja pentru o astfel de măsură.
România nu este una dintre ele, astfel că cel mai probabil procesul va fi unul destul de dificil pentru țara noastră, dar și pentru cei care și-au montat recent o astfel de centrală.
Danemarca spre exemplu s-a mișcat cel mai repede dintre toate țările. Aceasta a interzis din 2013 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale și a stabilit ca până în anul 2028 jumătate din imobile să fie racordate la rețeaua de încălzire centrală.
De cealaltă parte, Norvegia a interzis încă din 2017 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale, în timp ce Olanda a interzis din 2018 racordarea de noi clădiri la rețeaua de gaze naturale.
Franța a interzis mai târziu, mai exact în 2022 montarea de centrale gaz și produse petroliere, iar Austria se pregătește să impună din acest an interzicerea reparării vechilor centrale termice și montarea de noi centrale termice.
Germania în schimb rea ca din 2024 să facă ceva schimbări. Țara le va impune cetățenilor obligația ca 64% din energia folosită pentru noi sisteme de încălzire să fie din energie regenerabilă, iar Marea Britanie interzice din anul 2025 montarea de centrale pe gaz și produse petroliere în imobilele noi.
De cealaltă parte, Belgia va interzice începând cu anul 2025 montarea de centrale pe combustibili fosili în imobilele noi. Rămâne de văzut când se va mobiliza și România și ce decizii vor fi luate la nivel național în ceea ce privește centralele termice de apartament.