Adio pensii pentru cei care cotizează azi! Din ce an statul nu va mai avea bani pentru pensii: „Trebuie să informăm cetățenii”

14 iul. 2021
Adio pensii pentru cei care cotizează azi! Din ce an statul nu va mai avea bani pentru pensii:
Photo by Caroline Hernandez on Unsplash

Legea pensiilor a fost o telenovelă fără sfârșit. PSD a promis mai mulți bani pensionarilor, iar PNL a fost obligat să pună în aplicare proiectul cu care mulți analiști nu au fost de acord. Mulți specialiști au atras atenția că la modul în care evoluează lucrurile în România, va exista un moment zero în care statul nu va mai avea bani de pensii.

Adrian Codirlaşu, preşe­dintele CFA România, a explicat într-un interviu pentru Ziarul Bursa că toate creșterile de pensii vor fi decontate mai târziu într-un mod cu adevărat dezastrutos. Mai exact, începând cu anul 2050, acesta prognozează că nu vor mai fi bani de pensii.

Din ce an statul nu va mai avea bani pentru pensii

„În sistemul de pensii avem creşteri care, conform prognozelor locale, dar şi potrivit cifrelor de la FMI, vor conduce la un deficit bugetar suplimentar ce va fi greu de finanţat în viitor, începând cu 2021.

Când generaţia X se va pensiona, adică în 2050, în România vor fi doar 15 milioane de locuitori, conform prog­nozei ONU, ceea ce însemnă că nu o să aibă cine să mai plătească pensiile publice.”, a spus acesta.

Codirlașu vine și cu o soluție. Acesta îi îndeamnă pe cetățeni să facă economii și să le păstreze pentru bătrânețe fiindcă a te baza pe stat este cu adevărat riscant. El consideră și că pensiile private ar putea reprezenta un ajutor imporant, așa că sugerează contribuabililor să ia în calcul și această variantă.

Soluția pentru a avea o pensie decentă

„Singura soluţie este, în opinia mea, sistemul privat de pensii şi economiile personale. Dar în sistemul privat de pensii am avut o încercare de naţionalizare în ultimii doi ani, iar sistemul a ieşit slăbit, pentru că, urmare a condiţiilor impuse, au fost înregistrate pierderi, în condiţiile în care s-a pierdut şi capital suplimentar şi am avut şi o scădere a contribuţiei la pensiile private”, a spus economistul.

Adrian Codirlaşu insistă pe sistemul privat de pensii. El consideră că acesta este viitorul, în contextul în care tot mai mulți români se plâng că nu le ajung banii odată ce se retrag din activitate.

„Noi trebuie să ne preocupăm de siguranţa noastră viitoare, să fim conştienţi că depindem doar de noi şi să începem să economisim, în orice mod. Ar fi prudent să ne facem un plan. Trebuie să ne gândim că noi, la pensionare, nu o să avem niciun fel de pensie publică şi să luăm deciziile financiare în consecinţă. Trebuie să fim conştienţi că acest lucru va depinde doar de noi. Guvernanţii ar trebui să sprijine dezvoltarea sistemului privat de pensii, bazat pe contribuţii, nu pe promisiuni ale statului care pot să nu fie sustenabile”, a conchis acesta