Temperaturile au început să scadă din ce în ce mai rău în ultimele zile, iar multă lume se confruntă cu simptome de răceală. Puțin știu însă că dincolo de aceste simptome se poate ascunde o afecțiune destul de gravă.
Bronșita acută este o boală care are simptome asemănătoare cu cele de răceală și gripă, așa că este posibil ca multe persoane să sufere de acestă afecțiune fără măcar să știe. Mare atenție însă, lucrurile se pot agrava.
În cazul în care nu ai mai auzit până acum despre bronșită, potrivit csid.ro, aceasta este o afecțiune a căilor respiratorii, a plămânilor, care produce inflamații. Aceasta este două feluri, cronică și acută, iar dacă nu este tratată la timp se poate agrava.
Potrivit sursei citate, principalul simptom al bronșitei este tusea, iar pe lângă aceasta, producția de mucoasă, care poate fi albă, galbenă, iar uneori chiar verde.
Probabil te întrebi acum cum apare această bronșită și care este diferența dintre ea și o simplă răceală. Ei bine, bronșita este produsă de o anumită bacterie, însă principalul vinovat este chiar virusul răcelii.
În cazul bronșitei acute, aceasta poate fi produsă, pe lângă virusuri, atât de fumul de țigară, de poluare, dar și de alți factori.
Există totuși o metodă prin care ne putem da saama dacă suferim de o bronșită virală sau bacteriană. Răspunsul ne este dat de culoarea mucoasei. În cazul în care mucoasa este galbenă, sau verde, va fi nevoie de un antibiotic.
De asemenea, o serie de persoane au un risc mai mare în fața bronșitei. Acestea sunt: cele care suferă de boli cronice de plămâni, fumătorii, persoanele cu vârste înaintate, dar și bebelușii sau copiii.
Bronșita acută poate fi prevenită. Sunt anumiți pași de care trebuie să ținem cont atunci când vrem să ne protejăm corespunzător. În primul rând, igiena mâinilor este esențială. Trebuie să ne spălăm frecvent pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde sau să folosim gel dezinfectant pentru a elimina prezența germenilor.
De asemenea, regulile valabile în timpul pandemiei de covid sunt esenițiale și în prevenirea bronșitei. Mâinile nespălate trebuie să stea departe de ochi, nas și gură. Mare atenție și la oboseală. Somnul este extrem de important, iar la fel este și alimentația. Consumul de fructe și legume este esențial, mai ales în perioada rece.