DNSC atrage atenţia asupra unui nou tip de înşelătorie online în care hackerii au construit site-uri care cloneaza site-urile de stiri pentru a obţine în felul acesta datele personale ale utilizatorilor. Odată ce le introduceți, treptat vă dispar toți banii de pe card. Cele mai multe probleme în România, în ultima vreme, au fost raportate de clienții ING Bank.
Chiar și o colega din redacția noastră s-a trezit cu 400 de euro furați de pe cardul ei. Tranzacția era una autorizată spre China, iar oficialii ING Bank spun că încă nu știu dacă pot recupera banii. Astfel de atacuri au avut loc și la clienți Raiffeisen Bank, BCR, BRD, Banca Transilvania sau orice altă bancă din România, însă cu preponderență la ING.
„Atenţie la ştirile false apărute online, pe site-uri care copiază identitatea vizuală a unor instituţii de presă din România! Încă din 2020, echipa DNSC (CERT-RO la acea vreme) a scris despre acest tip de înşelăciune online, prin care atacatorii promovează scam-uri cu false oportunităţi rapide de a obţine o importantă sumă de bani, într-un timp foarte scurt.
Şi de această dată, textul în limba română este unul precis construit. În realitate, folosindu-se de mirajul câştigului rapid, atacatorii redirecţionează potenţialele victime către site-uri de phishing, site-uri clonă care arată similar cu cele oficiale ale unor companii sau chiar organizaţii media din România. Aceste site-uri sunt controlate de infractorii cibernetici, iar datele introduse aici ajung în posesia atacatorilor, dacă utilizatorii creduli cad în capcana atacatorilor şi furnizează informaţii sensibile”, atenţionează DNSC.
Specialiştii în securitate cibernetică recomandă utilizatorilor de internet să analizeze cu atenţie informaţiile culese din mediul online, să verifice mereu sursa informaţiei, a mesajului primit, precum şi adresa site-urilor pe care le vizitează și mai ales să nu-și dea datele de pe card pentru că riscă să-și piardă toți banii.