Fie că ai cont la ING Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ori altă bancă din România, ar fi bine să știi de ultimele modificări. Rata creditului tău s-ar putea schimba în această săptămână.
Marea majoritate a românilor au măcar un credit, fie el la ING Bank, Banca Transilvania, sau CEC Bank. Iar ratele lunare au tot crescut, însă lucrurile s-ar putea schimba.
În prima zi a acestei săptămâni, Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Mai exact, vorbim despre o scădere la 6,85% pe an, de la 6,87% pe an, valoare înregistrată vineri. Acest lucru ar înseamnă deci că cei care au credite la ING Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, ori altă bancă din România au șansa să plătească un credit mai mic.
De cealaltă parte, Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a scăzut și el la 7,19%, de la 7,20% anterior. Cât despre Indicele ROBOR la 12 luni, acesta a scăzut la rândul său 7,56% de la 7,58%, valori înregistrată vineri.
Iar pentru că mulți au optat pentru IRCC, ar fi bine să știm și ce se întâmplă în acest caz. Lucrurile nu arată însă chiar atât de bine. Conform datelor publicate de BNR, indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 5,71% pe an.
Acesta este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022, și se află în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%.
Să nu uităm însă că BCE a majorat dobânda cheie recent, astfel că acest lucru ar putea influența de asemenea creditele românilor, în funcție de bancă. Scapă doar cei care nu au credite în euro, iar vestea bună este că mulți români au optat pentru credite în lei.
”Înseamnă o creștere. Banca Centrală Europeană a ținut dobânda negativă, mă refer la dobânda de referință, timp de 10 ani. Un deceniu, dobânda BCE a fost cu minus. Din fericire pentru România, noi avem puține credite în euro, ponderea fiind creșterea creditelor în lei, raportul fiind de 75% la 25% din total creditare, înseamnă o marjă a băncii plus acest EUROBOR.
Cu cât indicele EURIBOR crește de la lună la lună, și a crescut foarte mult în ultimele șase luni, cu atât ratele cresc, așa cum se întâmplă și cu ROBOR-ul”, a declarat Elena Cristian la postul de televiziune România TV.