Dacă ai cont la Banca Transilvania. ING Bank, BCR, Raiffeisen Bank, ori altă bancă, ar fi bine să știi despre alerta de fraudă emisă de Poliția Română. Multe persoane au rămas deja fără bani pe card și ar fi bine să nu ajungi în aceeași situație.
Știm prea bine că nenumărate campanii de fraudă online au fost demarate în ultima perioadă în mai multe țări europene, printre care și România. Cum acționează atacatorii?
Poliția Română spune că unii clienți ajung să fie sunați de anumite persoane care se prefac că sunt angajați ai băncilor precum Banca Transilvania, ING Bank, BCR, ori Raiffeisen Bank. Mai apoi, aceștia le solicită beneficiarilor să transfere niște bani în anumite conturi.
Atacatorii sub că ar fi vorba despre niște atacuri cibernetice, iar în acest mod, un client și-ar putea asigura banii, însă în realitate riscă să îi piardă definitiv.
Campania de fraudă este prezentă deja în Germania, Finlanda, Belgia, Olanda, dar și Austria, iar multe persoane au rămas deja fără bani, așa că ar fi bine să nu dați curs unui astfel de apel și să nu trimiteți bani nimănui în cont pentru că riscați să fiți victima unei tentative de fraudă.
”Poliția Română a fost informată cu privire la o campanie de fraude online, care este în desfășurare de câteva luni, având o răspândire la scară largă în mai multe țări europene (Germania, Austria, Olanda, Finlanda și Belgia), săvârșite prin apeluri telefonice nesolicitate, în care persoanele bănuite își atribuie identitatea unor persoane din cadrul unităților bancare.
Victimele sunt informate cu privire la faptul că, în urma unor atacuri cibernetice, conturile lor bancare au devenit vulnerabile și că trebuie să transfere de urgență soldul disponibil într-un cont sigur al băncii, în caz contrar existând riscul pierderii sumelor de bani aflate în aceste conturi”, a anunțat IGPR.
Ce se întâmplă după ce punem banii în contul respectiv? Sumele sunt transferate succesiv și mai apoi transformate în criptomonede, fiind ulterior dificile de depistat și de recuperat.
Tocmai din acest motiv, Poliția Română le recomandă tuturor clienților de la ING Bank, Raiffeisen Bank, BCR, ori a altor bănci să nu dea curs unor astfel de apeluri.
Sursa citată precizează că în România nu a fost sesizată momentan vreo astfel de fraudă, însă având în vedere răspândirea atacurilor cibernetice din Europa, nu ar fie exclus ca atacatorii să acționeze și la noi.
”În situația în care primiți astfel de apeluri telefonice nesolicitate, vă recomandăm să nu dați curs celor transmise telefonic, să nu accesați eventualele linkuri sau atașamente transmise și să vă adresați celei mai apropiate unități de poliție”, au recomandat polițiștii.