Ai cont la BCR sau BRD? Anunț extrem de important. Cât de sigure sunt în prezent cele două bănci. Informația vine de la prestigioasa agenție de rating Fitch.

07 apr. 2023
Ai cont la BCR sau BRD? Anunț extrem de important. Cât de sigure sunt în prezent cele două bănci. Informația vine de la prestigioasa agenție de rating Fitch.

Românii cu cont la BCR sau BRD au parte de vești bune, după ce prestigioasa agenție de rating Fitch a făcut un anunț foarte important.

Potrivit unui comunicat al agenției de evaluare financiară, Fitch Ratings a îmbunătățit perspectiva ratingului pentru datoriile pe termen lung (IDR) pentru Banca Comercială Română (BCR) și BRD-Groupe Societe Generale (BRD) de la negativă la stabilă, confirmând totodată ratingul acestora la „BBB plus”.

Acest anunț urmează revizuirii de către Fitch, la 24 martie, a perspectivei ratingului suveran al României, de la negativă la stabilă, și reafirmă ratingul datoriei guvernamentale la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung și pe termen scurt în valută. Fitch consideră că Erste Group Bank AG („A”/perspectivă stabilă) și Societe Generale S.A. („A minus”/perspectivă stabilă), acționarii respectivi ai BCR și BRD, vor continua să dea dovadă de o disponibilitate semnificativă de a oferi sprijin filialelor lor, ceea ce duce la reafirmarea ratingurilor datoriilor pe termen lung și a ratingurilor de sprijin al acționarilor (SSR), scrie wall-street.ro.

Fitch a îmbunătățit perspectiva ratingurilor pentru datoriile pe termen lung ale Băncii Comerciale Române (BCR) și BRD-Groupe Societe Generale (BRD) de la negativă la stabilă, menținând totodată calificativele la „BBB plus”, potrivit unui comunicat al agenției de evaluare financiară.

Fitch consideră că ratingurile datoriilor pe termen lung ale BCR și BRD sunt limitate de plafonul de țară al României, care include riscuri de transfer și de convertibilitate care ar putea limita capacitatea băncilor de a accesa sprijin din partea băncilor-mamă.

Cu toate acestea, în absența acestor constrângeri, BCR ar avea un rating cu o treaptă sub Erste, iar BRD ar avea un rating similar cu Societe Generale.

Ratingurile BRD și BCR ar putea, totuși, să scadă, însă depinde de mai mulți factori

Perspectivele stabile pentru ambele bănci reflectă perspectivele ratingului suveran al României. Fitch apreciază că este foarte probabil ca Erste să susțină BCR datorită rolului strategic al acesteia în cadrul grupului bancar austriac, riscurilor ridicate de reputație pentru bancă și franciza sa internațională în cazul unui default și nivelului ridicat de integrare între banca-mamă și filiala sa.

În mod similar, Fitch apreciază că disponibilitatea Societe Generale de a sprijini BRD este ridicată, având în vedere includerea BRD în schema de rezoluție a grupului bancar francez și riscurile ridicate de reputație pentru bancă în cazul unei situații de default. Banca-mamă poate acorda orice sprijin solicitat pentru BRD, ținând cont de ponderea activelor BRD în totalul activelor Societe Generale.

Fitch evidențiază mai mulți factori care ar putea declanșa acțiuni negative de rating pentru BCR și BRD, inclusiv o scădere a plafonului de țară al României, o scădere a ratingurilor băncilor-mamă cu mai mult de o treaptă și semne de disponibilitate redusă de a oferi sprijin pentru BCR și BRD din partea Erste și Societe Generale, fie individual, fie colectiv. În schimb, o creștere a plafonului de țară al României ar duce la o îmbunătățire a ratingului pentru BCR și BRD, potrivit Fitch.