Românii care au cont sau card la CEC Bank trebuie neapărat să știe aceste informații despre bancă. Veștile sunt extrem de bune.
CEC Bank a raportat un profit solid și în creștere pentru al patrulea an consecutiv, ceea ce denotă consolidarea poziției sale pe piață. În 2022, profitul net auditat al băncii a fost de 424,3 milioane de lei, ceea ce reprezintă o creștere de 16% față de anul precedent. Veniturile nete din dobânzi ale băncii au crescut, de asemenea, cu 43% față de 2021, ajungând la 1,54 miliarde de lei. Această creștere a veniturilor din dobânzi este rezultatul creșterii inflației și a ratelor interbancare, care au afectat dobânzile percepute la credite și subvențiile oferite la depozite.
CEC Bank a dat dovadă de o abordare responsabilă față de deponenții săi, majorând ratele dobânzilor la depozite de opt ori pe parcursul anului 2022. Acest lucru a dus la o creștere cu 87% a cheltuielilor cu dobânzile la depozitele atrase de la clienți, în condițiile în care volumul acestor depozite a crescut cu aproximativ 25%, ajungând la 52,4 miliarde de lei.
În plus, veniturile nete din taxe și comisioane ale băncii au crescut cu 5,5%, ajungând la 313,9 milioane de lei. Cele mai mari creșteri ale acestor venituri au fost observate pe segmentele de digital banking.
”În 2022, am reușit să atragem peste 166.000 de noi clienți, am crescut numărul de utilizatori ai canalelor digitale cu 54% și am asistat la majorarea cu aproape 93% a volumului de operațiuni prin canalele digitale, care au depășit pentru prima oară pragul de 100 de miliarde de lei. CEC Bank a continuat să fie un finanțator activ al economiei, cu finanțări de peste 12 miliarde de lei acordate companiilor și persoanelor fizice”, a declarat Bogdan Neacșu, Președinte CEC Bank.
Anul trecut, soldul creditelor și avansurilor acordate clienților nebancari din bilanțul băncii a crescut cu 14%. CEC Bank a înregistrat, de asemenea, o creștere solidă a depozitelor clienților, ajungând la aproximativ 52,4 miliarde de lei, segmentul gospodăriilor reprezentând majoritatea (59%) din totalul surselor atrase, scrie wall-street.ro.
CEC Bank a oferit sprijin financiar pentru numeroase afaceri în 2022, inclusiv peste 5.250 de credite ipotecare noi, în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, și peste 1.000 de credite de investiții, în valoare totală de aproximativ 3,9 miliarde de lei. Baza de clienți a băncii s-a extins, primind finanțare companii românești de succes precum Boromir, Aylex (marca Cocoricco), Autonom, Electroplast Bistrița și Constructii Erbasu. În plus, aproape 10.000 de companii au primit finanțare pentru activitățile curente, în valoare de aproximativ 5,6 miliarde de lei.
Portofoliul de credite al CEC Bank a rămas sănătos în 2022, cu o rată a creditelor neperformante de 4,41%, în scădere de la 5,29% în 2021. Banca a continuat să adopte o abordare prudentă și a înregistrat cheltuieli nete de depreciere a creditelor și avansurilor acordate clienților, provizioane pentru angajamente de creditare și garanții financiare acordate în cursul anului, inclusiv recuperări de creanțe din afara bilanțului, în valoare totală de 333,4 milioane de lei.
În plus, banca a menținut un raport între fondurile proprii și pasivele eligibile de 27,52%, respectând nivelul raportului MREL impus de Autoritatea de rezoluție. Pentru a continua să sprijine economia locală, menținând în același timp niveluri optime ale indicatorilor prudențiali reglementați, banca a luat măsuri susținute de deschidere către piețele financiare. În februarie 2023, a fost realizată o nouă emisiune de obligațiuni eligibile MREL, în valoare de aproximativ 590 milioane de lei, în plus față de cele două tranșe emise în decembrie 2022, în valoare totală de aproximativ 650 milioane de lei.
La sfârșitul anului 2022, rentabilitatea capitalului propriu (ROE) al băncii a fost de 10,95%, în creștere de la 8,79% în 2021.