Fie că ești client E.ON, ori ENEL, ar fi bine să știi ce se întâmplă cu factura ta. Urmează regularizarea, astfel că mulți clienți ar putea avea parte de surprize.
Dacă nu ai transmis indexul la timp la energie sau la gaze, s-ar putea să te trezești cu o factură mai mare decât consumul real. Ce trebuie să știm însă?
Cei de la E.ON au venit cu precizări în acest sens. Iar regulile se aplică și în cazul altor operatori precum ENEL, sau ENGIE. Deci cum se calculează valoarea de plată la regularizare?
Compania ne spune fix ceea ce trebuie să știm. Se înmulțește consumul cu prețul de pe contract, iar la regularizare, kWh rezultați din diferență ajung să fie înmulțiți cu prețul contractual. De aici se obține valoarea în lei a consumului.
Iar pe lângă asta se mai adaugă și alte taxe impuse de ANRE, dar și de statul român, alături de alte tarife de reglementare. Tocmai din acest motiv, atunci când primim factura de regularizare, ar fi bine să luăm în calcul toate aceste aspecte, la care poate nu ne-am fi gândit până acum.
”Cum calculăm valoarea de plată la regularizare ? Ca la orice altă factură, înmulțim consumul cu prețul tău contractual din coloana „Preț unitar” a tabelului „Produse și servicii”. La regularizare, kWh rezultați din diferență îi înmulțim cu prețul tău contractual și obținem valoarea în lei a consumului.
Pe lângă valoarea consumului, în funcție de utilitate, se adaugă și alte tarife reglementate, taxe impuse de ANRE și statul român. Măsurarea și facturarea consumului sunt reglementate prin ordine ANRE. Acestea spun că facturile se emit pe baza citirii contorului de către Operatorul de Distribuție (OD) și rezultă factura de regularizare”, se arată în informarea transmisă de E.ON România.