Ai contract cu ENEL, Hidroelectrica sau orice altă companie de energie? Cu cât crește prețul de la 1 aprilie. Facturile vor sări în aer

31 mart. 2023
Ai contract cu ENEL, Hidroelectrica sau orice altă companie de energie? Cu cât crește prețul de la 1 aprilie. Facturile vor sări în aer

Românii care au contract cu ENEL, Hidroelectrica sau orice altă companie de energie trebuie neapărat să știe cu cât vor crește prețurile de la 1 aprilie. ANRE a dat toate detaliile necesare.

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a propus o majorare a tarifelor de distribuție a energiei electrice, care va intra în vigoare de la 1 aprilie 2023, ca urmare a deciziei Guvernului de a amâna o ordonanță care a plafonat prețurile.

ANRE a pus în dezbatere publică propunerea de majorare a tarifelor, cu creșteri medii de 11% pentru operatorul național de transport, Transelectrica, și între 8% și 31% pentru tarifele de distribuție de joasă tensiune aplicate de companiile de distribuție.

Acest anunț vine în urma deciziei anterioare a Guvernului de a amâna punerea în aplicare a unei ordonanțe de urgență, lansată de Ministerul Energiei, care prevedea majorări parțiale ale tarifelor de distribuție în acest an, după ce acestea fuseseră înghețate în 2022 din cauza plafonării prețurilor la energie pentru populație.

„Precizăm că datele avute în vedere la stabilirea tarifelor valabile de la data de 01 aprilie 2023 mai pot suferi modificări ca urmare a verificărilor și analizelor consolidate ce urmează a fi efectuate până la aprobarea tarifelor de rețea.

Ținând cont de tendința de reducere a consumului de energie electrică, de creșterea inflației, precum și de actuala evoluție a prețurilor pe piața de energie electrică, care a condus la includerea în tarife a unei componente tarifare aferente costurilor suplimentare cu achiziția de energie electrică pentru acoperirea CPT (consumului propriu tehnologic – n.r.), tarifele propuse spre aprobare prezintă o creștere, cu încadrarea în limitele metodologice”, arată ANRE.

Este important ca oamenii să știe că majorarea aceasta se referă la tariful pentru operatorul național de transport, în acest caz firmele de distribuție. Prețurile plătite de consumatorii casnici și non-casnici vor rămâne la fel până în 2050, atunci când plafonarea va expira, scrie economedia.ro.

Românii cu contract la ENEL, Hidroelectrica sau alt furnizor trebuie să știe ce este tariful de distribuție

Tariful de distribuție a energiei electrice este o taxă care corespunde serviciului prestat de operatorul sistemului de distribuție pentru a asigura transportul eficient și sigur al energiei electrice între două sau mai multe puncte din sistemul de distribuție.

Acest cost face obiectul reglementării de către ANRE și este stabilit periodic, cu variații în funcție de categoria de consum și de zona de distribuție a consumatorilor. Pe baza tarifului stabilit de autorități, operatorii își stabilesc investițiile pentru creșterea și extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice.

De asemenea, majorările propuse de ANRE sunt următoarele:

  • Transelectrica: 31,20 lei/MWh (creștere de 11%)
  • E-Distribuție Muntenia SA: 172,21 lei/MWh (creștere de 19%)
  • E-Distribuție Banat SA: 161,68 lei/MWh (creștere de 9%)
  • E-Distribuție Banat SA: 161,68 lei/MWh (creștere de 9%)
  • Delgaz Grid SA: 210,07 lei/MWh (creștere de 18%)
  • DEER Muntenia Nord: 229,96 lei/MWh (creștere de 31%)
  • DEER Transilvania Nord: 182,24 lei/MWh (creștere de 25%)
  • DEER Transilvania Sud: 171,97 lei/MWh (creștere de 8%)
  • Distribuție Energie Oltenia: 211,48 lei/MWh (creștere de 23%)

ANRE spune că aceste tarife nu includ TVA.