Ai deficit de sodiu? Cum se manifestă și ce boală poate cauza. Se poate ajunge la comă

de:
19 mart. 2021
Ai deficit de sodiu? Cum se manifestă și ce boală poate cauza. Se poate ajunge la comă
Photo by Kate Hliznitsova on Unsplash

Sodiul este un mineral la fel de important ca și calciul, fosforul și zincul. El are rolul de a susține activitate musculară și a nervilor care reglează nivelul de fluide din organism, iar lipsa lui poate duce la probleme grave de sănătate.

Ai mai auzit până acum despre hiponatremie? Ea este afecțiune care apare în urma deficitului de sodiu. Cu alte cuvinte, cei care au un nivel de sodiu scăzut în organism, vor înregistra o creștere a nivelului de apă, care va duce la inflamarea celulelor.

Care sunt cauzele deficitului de sodiu

Există o multitudine de cauze ale deficitului de sodiu și implicit ale hipoatremiei. Poate fi vorba despre stilul de viață, sau despre administrarea anumitor medicamente. Studiile au demonstrat că medicamentele diuretice și antidepresivele pot duce la urinări frecvente, dar și la transpirație excesivă, iar aceste lucruri pot declanșa hiponatremia.

De asemenea, persoanele care suferă de afecțiuni ale ficatului asu ale rinichilor pot acumula și ele fluide în organism, ajungându-se atfel la hiponatremie. 

Cei care consumă excesiv apă în urma anumitor activități solicitante ar putea avea și ei deficit de sodiu în organism, acest lucru ducând la hipoatremie. Același lucru este valabil și în cazul persoanelor care nu consumă lichide mai deloc. Dehistratarea implică și ea la rândul ei pierderea de sodiu. 

Simptomele deficitului de sodiu

Există mai multe simptome ale deficitului de sodiu care diferă în funcție de cantitate. Totul începe la dureri de cap, o afecțiune care poate fi confundată cu oboseala sau stresul. În unele cazuri, situația se agravează și se poate ajunge la stări de confuzie, senzație de greață și chiar vărsături.

În cazul în care o persoană are un deficit foarte mare de sodiu, aceasta și-ar putea pierde energia și s-ar confrunta cu o stare de oboseală extremă, dar și cu o starea continuă de neliniște.

Hiponatremia continuă cu o slăbiciune musculară, crampe musculare, iar în cele mai grave cazuri se poate ajunge la atac de apoplexie și chiar și comă. 

Alimente boagate în sodiu

Nu trebuie să ajungem însă în acest prag, iar indicat ar fi să avem o dietă variată. Există alimente care ne pot asigura necesarul zilnic de sodiu, fără a mai a fi nevoie să apelăm la suplimente alimentare.

Produsele lactate precum laptele bătut, brânza sau cașul sunt cele mai bogate în sodiu. Carnea conține și ea sodiu, iar legumele precum cartofii roșiile sau spanacul conțin și ele sodiu pe care îl iau dn sol. 

Fructele și condimentele sunt și ele importante. Smochinele, pepenele și prunele sunt bogate în sodiu, iar chiliul, mărarul, curry-ul și ceapa pudră îți pot asigura și ele necesarul zilnic de sodiu.