Ai grijă să nu mănânci otravă: cum faci diferența între roșiile naturale și cele tratate chimic. Te poți îmbolnăvi grav

13 sept. 2020
Ai grijă să nu mănânci otravă: cum faci diferența între roșiile naturale și cele tratate chimic. Te poți îmbolnăvi grav
Photo by Immo Wegmann on Unsplash

Roșiile naturale sunt unele dintre cele mai delicioase legume. În schimb, roșiile tratate chimic sunt fără gust, și pe deasupra vin la pachet și cu riscuri majore pentru sănătate.

Chiar dacă, la prima vedere, roșiile arată identic, există mici diferențe care te pot ajuta să cumperi cele mai bune și sănătoase roșii, și să te bucuri astfel de aroma lor specială.

Cum recunoști rosia tratată chimic:

  • „Are varf ascutit(mucron). Și soiul poate genera acest varf ascutit, însă astfel de soiuri sunt rare. Astfel, mucronul poate fi rezultatul stimulentelor(substante de polenizare/maturare);
  • Aspectul interior al rosiei. Daca tomata prezinta un cep lemnos, iar pe calota exista un tesut de un rosu neuniform, inseamna ca a fost maturata fortat;
  • Semintele. Daca rosia prezinta un lichid vascos, iar alveolele in care se afla semintele sunt dispuse neuniform, inseamna ca acea rosie a fost tratata chimic in exces.
  • Albul din interior arata faptul ca rosia nu e coapta suficient.

Ce substante chimice se folosesc pentru cresterea fortata a rosiei:

  • erbicid 2,4 D. Aceasta substanta(compus fenoxiclorinat, o auxina sintetica, din clasa regulatorilor de crestere a plantelor) se aplica direct pe floarea plantei pentru polenizare, in lipsa polenizatorilor naturali. 2,4D este erbicidul care determina aparitia mucronului la rosie.
  • hormoni de crestere (Ethrel este printre cei mai utilizati);
  • aceste substante sunt interzise in Romania, insa se gasesc pe piata…Multi producatori le folosesc, dintr-un motiv lesne de inteles: graba de a scoate produsele pe tarabe!