Ai pensia sub această sumă și ești client ENEL, ENGIE sau Hidroelectrica? Vei plăti mai puțin la factură

15 mai 2023
Ai pensia sub această sumă și ești client ENEL, ENGIE sau Hidroelectrica? Vei plăti mai puțin la factură

Anumiți români pot plăti mai puțin la factura de energie, indiferent dacă au contract cu ENEL, ENGIE sau Hidroelectrica.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat că, începând de săptămâna viitoare, facturile emise de furnizorii de energie, cu datorii restante, vor fi eligibile pentru decontare prin cardul de energie.  Cei care primesc cardul de energie sunt cei care au venituri de până în 2.000 de lei. De asemenea, nu contează dacă furnizorul de energie este ENEL, ENGIE, Hidroelectrica sau orice alt furnizor.

”Fiecare beneficiar al nostru de card de energie care primeşte factura de la furnizorul de energie şi are înscrise datorii faţă de furnizor, începând cu luna februarie 2022 este eligibil, după şedinţa de Guvern de miercuri, când a fost luată decizia, să facă plăţi cu ajutorul cardului de energie şi din acest punct de vedere am creat eligibilitatea şi extins perioada de valabilitate pentru facturi, pentru a veni în întâmpinarea beneficiarilor de card”, a spus Marcel Boloş.

Boloș a declarat că nu există excepții de la această regulă, cu excepția cazului în care factura include penalități sau se referă la categorii de cheltuieli legate de disciplina beneficiarului.

”În rest, toate categoriile de cheltuieli cuprinse pe factură care ţin de furnizarea de energie, tot ceea ce înseamnă vechimea acestor datorii, cum am precizat, începând cu luna februarie 2022, dar şi materialul lemnos pe care l-am extins (..) în centrele comerciale pentru încălzirea locuinţelor, este de asemenea eligibil”, a explicat Marcel Boloş.

Cardul de energie poate fi folosit indiferent de furnizorul de energie – ENEL, ENGIE sau Hidroelectrica

Ministrul delegat pentru Investiții și Proiecte Europene a precizat că mecanismul a fost făcut mai adaptabil în practică, având în vedere necesitățile profilurilor beneficiarilor, iar acum include și operatorii comerciali de material lemnos din cadrul rețelei de centre comerciale. Acest lucru face ca o gamă largă de cheltuieli pe care beneficiarii le au eligibile în cadrul mecanismului.

El a precizat că data de aplicare a deciziei privind plata arieratelor cu ajutorul cardului de ajutor energetic este data publicării ordonanței în Monitorul Oficial. Publicarea este așteptată să aibă loc în zilele următoare, cel târziu luni.

”Începând de săptămâna viitoare, deja facturile emise de furnizorii de energie, cu datorii restante, vor fi eligibile pentru decontare din cardul de energie”, a spus Marcel Boloş.