Ai probleme cu dantura sau cu gingiile? Iată care sunt alimentele care te ajută extrem de mult

10 sept. 2020
Ai probleme cu dantura sau cu gingiile? Iată care sunt alimentele care te ajută extrem de mult
Photo by Dan Gold on Unsplash

Problemele de dantură sau de gingii sunt extrem de comune, însă asta nu înseamnă că trebuie să le ignorăm sau să le subestimăm importanța. 

Atunci când dantura nu este îngrijită conțtiincios, zaarurile și amidonul din alimente formează pe suprafața dinților placa bacteriană. În descurs de doar două zile, această placă bacteriană se transformă în tartru, ceea ce înseamnă că bacteriile se vor fixa definitiv acolo și vor irita gingia.

Există însă câteva alimente care împiedică proliferarea bacteriilor din placa dentară și care chiar le poate împuțina. Iată care sunt acestea:

Merişoarele

Potrivit unui studiu publicat în „Journal of the American Dental Association”, sucul de merișoare împiedică proliferarea bacteriilor din placa dentară şi chiar le poate împuţina. Odată cu înlăturarea bacteriilor, scade şi riscul de apariţie a gingivitei. Consumă deci merișoarele în starea lor naturală sau sub formă de suc neîndulcit.

Iaurt, lapte şi brânză

„Este recomandat un aport de calciu de 1 gram pe zi. Un pahar de 230 g cu iaurt oferă 452 miligrame, aproape jumătate din doza de calciu necesară. O bucată de parmezan de numai 30 g furnizează 350 – 400 miligrame de calciu. Peste 300 mg se obțin şi din alte brânzeturi: mozzarella, ricotta sau cheddar, în porţii de 30-60 g. Şi laptele dulce este o sursă bogată de calciu. Un sfert de litru conține 250 – 300 mg de calciu.

Ardei graşi roşii şi verzi, varză de Bruxelles şi broccoli

Toate sunt bogate în vitamina C. Carenţa de vitamina C provoacă uneori inflamaţii ori sângerări ale gingiei. Într-un ardei roşu de mărime mijlocie se găsesc 152 mg din această vitamină, iar dintr-un ardei verde de aceeaşi mărime se obțin 95 mg. O cană de broccoli conține 81 mg, iar o cană de varză de Bruxelles – 75 mg.

Sardine şi somon

Un studiu publicat în ‘’Journal of Periodontology’’ arată că persoanele cu un aport mai redus de calciu prezintă un risc mai mare de parodontoză. 80 g de sardine în ulei conţin 325 mg calciu, iar o porţie egală de somon conservat (preferabil, la cutie) furnizează 181 mg. Important de reținut este faptul că, la somonul proaspăt, ponderea calciului nu depăşeşte 10 mg la 80 g de peşte. Explicația: îngeneral, la conservare nu se înlătură oasele, care sunt bogate în calciu; ele se înmoaie în timpul procesării şi pot fi mâncate împreună cu carnea,” notează topremediinaturiste.ro.