Ai probleme cu ficatul? Iată alimentele care îl pot regenera. Au un rol major în funcționarea organismului

de:
26 ian. 2021
Ai probleme cu ficatul? Iată alimentele care îl pot regenera. Au un rol major în funcționarea organismului
Foto: Independent UK

Probleme cu ficatul nu sunt o alegere. Fie că este vorba despre alimentație, sau stilul de viață, tot mai multe persoane se confruntă cu astfel de afecțiuni, iar principalele cauze se cunosc deja. Există totuși o serie de alimente care pot ajuta la regenerarea ficatului. 

Fumatul, consumul de alcool, consumul de alimente grase și nu numai au un impact major asupra ficatului, organul care are un rol esențial pentru sănătatea întregului organism. Pe lângă alimentație însă, stresul, oboseala, dar și alți factori externi pot influența și ele funcționalitatea ficatului, scrie doctorulzilei.ro.

Cele mai bune alimente pentru ficat

În cazul în care nu știai până acum, ficatul are o funcție unică pentru organism. El are o capacitate uimitoare de autoreglare, produce celule sănătoase în locul celor distruse, însă dacă nu este menținut în parametri optimi, organismul nostru ar putea fi doborât.

Într-adevăr, există suplimente alimentare pentru sănătatea ficatului, însă dacă te numeri printre adepții produselor naturale, poți adăuga aceste alimente în dieta ta. Ele regenerează ficatul și totodată îl ajută să funcționeze în parametri optimi.

Bananele sunt pe primul loc. Ele conțin un prebiotic care are rolul de ahrăni bacteriile bune din intestin. Această fibră scade nivelul de trigliceride dn ficat, ajutându-l astfel să se regenereze mult mai ușor. Pentru a avea însă aceste beneficii, consumul de banane trebuie să fie unul regulat.

Ghimbirul este o altă plantă minune pentru ficatul tău. La fel ca și în cazul bananelor și această rădăcină ajută la regenerarea ficatului.

Cartoful dulce, un adevărat leac miraculos

Puțini știu ce beneficii are consumul regulat de cartofi dulci asupra ficatului. Această legumă este bogată amidon, iar studiile au demonstrat faptul că persoanele care au avut o dietă bazată pe această legumă au reușit să își regenereze treptat ficatul.

Tumericul este un alt ingredient pe care trebuie să îl adaugi în dieta ta în cazul în care ai probleme cu ficatul. El are rolul de a preveni afecțiunile ficatului cauzate de excesul de fier, alcool, sau datorate blocajului biliar.

Deși pare greu de crezut, legumele crude sunt și ele un adevărat leac miraculos. Ele au beneficii chemopreventine și sunt benefice pentru ficatul tău.

Vitamina E este și ea esențială în sănătatea ficatului tău. Previne afecțiunile ficatului cauzate de anumiți factori de risc precum diabet sau obezitate. Puțini știu faptul că carenţele de vitamina E pot apărea în caz de afecţiuni hepatice, renale, anumite tipuri de cancer şi de cele mai multe ori se manifestă prin anemie, acne, greaţă, dar și afecțiuni cardiovasculare.