Ai probleme cu pielea? Ai putea avea deficit de vitamina A. Care sunt simptomele și când trebuie să te îngrijorezi

de:
17 mart. 2021
Ai probleme cu pielea? Ai putea avea deficit de vitamina A. Care sunt simptomele și când trebuie să te îngrijorezi
Probleme legate de ten

Probabil ai mai auzit până acum câte ceva despre vitamina A. Este nelipsită din cremele faciale, iar multe persoane apelează la suplimente alimentare când suferă de acest tip de deficit. Cât de importantă este însă vitamina A pentru organism? Odată ce vei afla, cu siguranță vei fi mai atent.

În cazul în care nu știai până acum, vitamina A este un tip devitamină solubilă în organism care are un rol esențial. Absorbția ei se realizează la nivelul intestinului subțire, în prezența mineralelor și a sărurilor biliare.

Cât de importantă este vitamina A

Vitamina A este esențială pentru o bună funcționare a organismului. Ea ajută la producerea rodonopsinei, acel pigment responsabil pentru vederea crepusculară și nocturnă și de asemenea, el este cel care sprijină sănătatea ,unghiilor, a pielii, dar și a dinților.

De asemenea, această vitamină are și un efect antioxidant care ne ajută în procesul de stocare al grăsimilor. Nivelul colesterolului este ținut sub control în acest fel, iar mucoasa bucală și cea digestivă sunt în siguranță.

Vitamina A este esențială la fel ca și calciul, în dezvoltarea oaselor. Ea sprijină inclusiv sistemul imunitar, ne ajută să ne revenim după o infecție sau o răceală, motiv pentru care cei mai mulți medici o recomandă pentru o recuperare mult mai rapidă într-un mod natural.

Simptomele deficitului de vitamina A

Am aflat cât de importantă este, însă trebuie să știm și ce ne așteaptă atunci când nu o avem în organism. Persoanele care suferă de deficit de vitamina A vor constata o scădere a acuității vizuale.

Cu alte cuvinte, fără să își dea seama, ei vor fi nevoiți să schimbe dioptriile ochelarilor de la un an la altul, asta pentru că vitamina A este esențială pentru toate funcțiile ochilor. În cazul în care nu am avea-o deloc, nu am mai putea vedea. În unele cazuri lipsa vitaminei A se manifestă și prin mâncărimi la nivelul ochilor, senzație de arsură și chiar și inflamarea pleoapelor.

Pentru că este esențială în procesul digestiv, lipsa ei va duce la un set de probleme majore și aici. Fără vitamina A, tractul digestiv se usucă, crescând riscul unor infecții intestinale, dar și al diareei.

Impactul deficitului de vitamina A asupra pielii

Știm că este importantă pentru piele, așa că lipsa ei va duce la o uscare a pielii, care poate deveni extrem de dură. De asemenea, trebuie să știm că lipsa acestei vitamine poate provoca îngroșarea straturilor de keratină de la nivelul pălmilor și a tălpilor.

Pielea de pe fese, sau de pe brațe va căpăta și ea un aspect de ”piele de găină” în cazul în care ne confruntăm cu un deficit de vitamina A.

În cazul care îți dorești un copil, deficitul de vitamina A ar putea afecta acest lucru. Femeile însărcinate care nu au aportul necesar de vitamina a recomandat ar putea avea un avort spontan. De asemenea, ele riscă și infecții la nivelul zonei intime.

Alimentele bogate în vitamina A

Până a ajunge însă în acest prag, putem să alegem un stil de viață sănătos și echilibrat prin care să ne protejăm. Există mai multe metode prin care ne putem asgiura necesarul zilnic de vitamina A. Unul dintre cele mai simple în reprezintă suplimentele alimentare, însă poți evita asta consumând alimente bogate în vitamina A.

Uleiul de ficat de cod este unul dintre cele mai bogate alimente în vitamina A, așa că poți consuma o linguriță în fiecare zi. Pe lângă acest tip de ulei, vitamina A se regăsește în abundență în ficat, lactate, precum laptele sau iaurtul, fructe și legume verzi, precum spanacul, portocalele, mangoul sau morcovul.

Nu este deficil să găsești un echilibru. Tot ce trebuie să faci este să ai o dietă variată și să ai grijă de organismul tău într-un mod corespunzător, doar așa poți evita probleme grave de sănătate și deficitul de vitamine.