Al Treilea Război Mondial? Rușii tocmai au făcut anunțul momentului

06 ian. 2020
Al Treilea Război Mondial? Rușii tocmai au făcut anunțul momentului

Vine sau nu Al Treilea Război Mondial? Toată lumea stă cu sufletul la gură și urmărește ultimele evenimente legate de tensiunile dintre Iran și Statele Unite ale Americii. 

Deși declarațiile sunt cât se poate de înspăimântătoare, Rusia a anunțat că nu vede nicio ameninţare de proliferare nucleară, după decizia Iranului de a îmbogăţi uraniu fără limitare.

Ministerul rus de Externe a declarat astăzi că nu vede nicio ameninţare de proliferare a armelor nucleare după decizia Iranului de a abandona restricţiile cu privire la îmbogăţirea uraniului, informează agenţiile de presă Reuters şi TASS.

Iranul a anunţat că îşi relansează programul nuclear fără limite, renunţând la orice restricţii privind îmbogăţirea uraniului, ceea ce constituie un un nou pas în diminuarea angajamentelor asumate prin acordul nuclear internaţional încheiat în 2015 cu marile puteri, decizia sa intervenind după moartea generalului Qassem Soleimani, ucis într-un atac american.

În acelaşi timp, Moscova a insistat ca toate ţările semnatare ale acordului nuclear din 2015 să continue să depună eforturi pentru salvarea acestuia după ce Teheranul a anunţat că-şi reduce angajamentelor asumate în cadrul JCPOA. Toţi partenerii trebuie facă din aceasta o prioritate, susţine diplomaţia rusă, cerând europenilor într-un comunicat să-şi respecte obligaţiile pentru a se asigura că şi Iranul se conformează prevederilor documentului, potrivit AFP.

„Cerem cu insistenţă tuturor partenerilor să nu se abată de la calea indicată de JCPOA şi să creeze condiţii pentru revenirea la un făgaş stabil”, subliniază MAE rus, potrivit căruia Rusia nu vede o „altă reţetă valabilă pentru salvarea acordului nuclear”.

„Decizia luată la 5 ianuarie de partea iraniană privind încetarea angajamentelor asumate voluntar conform JCPOA este o consecinţă a acumulării de contradicţii în cadrul acestui acord, iar toate ţările care participă în prezent la acesta trebuie să continue să lucreze intens”, conform aceluiaşi comunicat.

Ţările europene au încercat să ia măsuri pentru a salva acordul după ieşirea unilaterală a SUA în mai 2018, dar niciuna nu a fost eficientă şi mecanismul de plată special promis Iranului pentru a eluda sancţiunile americane nu a fost încă lansat, conform EFE.

Iranul a pus lumea pe jar

Guvernul iranian a anunţat că încetează să mai respecte limitările impuse programului său nuclear prin acordul din 2015, dar că va continua să coopereze cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA).

Conform unui comunicat oficial al Teheranului, a cincea şi ultima etapă de reducere a angajamentelor nucleare „elimină ultima restricţie tehnică rămasă ce limita numărul de centrifuge” pentru producerea de uraniu.

În pofida abandonării angajamentelor în cadrul JCPOA, executivul iranian nu a anunţat totuşi retragerea oficială a Iranului din acest pact istoric, din care SUA s-au retras în mai 2018 şi au reinstituit sancţiuni împotriva Teheranului, notează EFE.

Iranul a început în luna mai (2019) să abandoneze treptat angajamentele nucleare şi a lansat un ultimatum de două luni celorlalte ţări semnatare (Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) să găsească o modalitate pentru a contracara sancţiunile americane.