Alertă Boala care l-a răpus pe Mihai Constantinescu afectează 5 din 10 români! Ce simptome trebuie să recunoști

30 oct. 2019
Alertă Boala care l-a răpus pe Mihai Constantinescu afectează 5 din 10 români! Ce simptome trebuie să recunoști

Mare atenție! Este alertă printre români. Boala care l-a răpus pe Mihai Constantinescu este extrem de răspândită în țara noastră. Cinci din 10 români sunt afectați de aceasta. Îți dezvăluim simptomele pe care trebuie să le recunoști.

Mihai Constatinescu a suferit un stop cardio-respirator care i-a fost fatal. Ce este însă un stop-cardiorespirator și cum îl putem recunoaște. Specialiștii spun totul.

5 din 10 români, afectați e această problemă 

Stopul cardiac nu trebuie confundat cu un un stop cardio-respirator. Stopul cardiac înseamnă oprirea inimii, iar stopul cardio-respirator se produce în momentul în care funcția respiratorie încetează. Stopul cardiac duce la oprirea respirației după un aproximativ un minut, motiv pentru care de cele mai multe ori se intră în stop cardio-respirator, adică, moarte clinică.

Moartea clinică este starea organismului în condițiile opririi complete a circulației respirației și activității funcționale a SNC.
-durata morții clinice 3-5 minute, la hipotermie- 2 ore;
-debutul este brusc;
-moartea clinică stare reversibila.
Sistemele afectate- cardiovascular, respirator.

Dacă nu se intervine la timp, stopul cardio-respirator poate aduce moarte subită.

Ce se întâmplă cu organismul în timpul unui stop cardio-respirator

Pacientul este în stare de inconștientă, nu mai respiră și bătăile cardiace nu pot fi percepute. De la momentul constatării acestor semne clinice, măsurile de resuscitare trebuie instituite imediat. În stopul cardio respirator, fiecare secundă este importantă. În primele două-trei minute, masajul cardiac se impune. Această procedura stimulează puternic circulația sângelui, fapt ce ajută pacientul să rămână în viață până la sosirea ajutorului medical specializat.

Semne prevestitoare ale unui stop cardiac ce pot duce la stop-cardio respirator
1 Durerea în piept.
Deși cel mai frecvent, durerea în piept nu este singurul simptom.
2. Durerea la nivelul umărului sau al maxilarului
Unele persoane au simțit, înaintea unui atac de cord, durere în zonă gâtului sau au avut impresia că această a iradiat către maxilar, bărbie sau urechi, în timp ce alți pacienți au resimțit durerea numai în umăr, antebrațe sau coate. Alarmante sunt durerile care apăr și dispar brusc, nu cele care persistă. Disconfortul poate însemna, secunde, minute și chiar ore.
3. Disconfortul digestiv

Există și pacienți care s-au plâns de disconfort la nivelul stomacului. Dacă atacul de cord este preîntâmpinat de manifestări ce mimează o afecțiune digestiva (de exemplu, greață sau vărsături), confuzia bolnavului și, din păcate, în unele cazuri chiar și a medicului, este mare.

4. Senzația de picioare umflate
Specialiștii au determinat o legătură și între mușchiul inimii și picioarele umflate. Mai exact, se pare că atunci când miocardul nu mai funcționează corect, circulația sangvina este afectată, fapt ce duce la retenția de lichide și apariția edemelor. Prima oară se umflă tălpile, apoi gleznele și gambele, acestea fiind principalele zone cu circulație sangvină deficitară.
5. Senzația de sufocare în lipsă efortului fizic
Alte simptome care pot da de bănuit sunt: senzația lipsei de aer, sufocarea, palpitațiile însoțite sau nu de transpirații, senzația de amețeală, de pierderea cunoștinței, culminând cu stop cardio-respirator.
6. Stare permanentă de oboseală
70% dintre persoanele care au suferit un atac de cord s-au confruntat cu o stare accentuată de slăbiciune, cu săptămâni sau chiar luni înainte de nefericitul incident. Oboseala nejustificată poate fi provocată și de hipertensiune arterială sau diverse afecțiuni cardiace.
7. Și tulburările de somn
(dificultatea de a adormi, insomnia sau somnul agitat, neodihnitor) pot reprezenta simptomele unui preinfarct. De obicei, aceste stări se manifestă cu câteva săptămâni înainte, așa că măsurile de precauție trebuie luate imediat.