Alertă de gradul 0! O furtună geomagnetică lovește astăzi Pământul. Ce urmări se vor resimți în România

06 iul. 2022
Alertă de gradul 0! O furtună geomagnetică lovește astăzi Pământul. Ce urmări se vor resimți în România
Foto: Josep Castells on Unsplash

Este alertă maximă pe tot globul. O furtună geomagnetică va lovi astăzi, 6 iulie, Pământul. Vestea bună este că experții estimează că va fi una de clasă G1, adică nu va avea un impact major.

La începutul săptămânii trecute a mai avut loc un fenomen îngrijorător. Este vorba despre o erupție solară masivă care aproape a lovit planeta noastră. Experții spun că „a aruncat o plasmă densă de vânt solar în direcția noastră”, potrivit celor de la SpaceWeather.com.

Specialiștii de la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) spun că această furtună geomagnetică de tip G1 nu va afecta deloc cetățenii, dar poate cauza întreruperi ale rețelelor electrice și operațiunilor prin satelit. Această fenomen solar va produce, în schimb, aurore care pot fi vizibile pentru cei care trăiesc în multe state nordice ale SUA. Din România nu se va putea observa absolut nimic.

Ce pagube poate provoca această furtună geomagnetică

Experții NOAA au analizat cu atenție acest tip de furtună și au ajuns la concluzia că fluxul de vânt solar vine dintr-o „gaură asemănătoare unui ciclop din atmosfera soarelui”.

Partea frumoasă a acestor furtuni geomagnetice este că ele pot crea peisaje extrem de frumoase, aurore boreale cu verde și albastru. Însă ele pot crea și pagube majore. Pot duce la întreruperi radio și pot reprezenta o amenințare pentru astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS).

Faptul că planeta este totuși lovită de o furtună de acest tip nu este chiar cea mai bună veste, pentru că pot să apară probleme. Totuși estimările experților sunt pozitive. Rămâne de văzut ce se va întâmpla. Cert este că România nu va fi afectată, fiind totuși poziționată departe de zona de impact.