Alertă de ultima oră! Sute de milioane de smartphone-uri au probleme grave! Iată modelele vulberabile! Google a dat semnalul de alarmă

10 oct. 2019
Alertă de ultima oră! Sute de milioane de smartphone-uri au probleme grave! Iată modelele vulberabile! Google a dat semnalul de alarmă

Probleme mari pentru sute de milioane de cetățeni, care posedă anumite modele Android de telefoane mobile. Acum mai bine de două săptămâni, pe 27 septembrie mai exact, Google a descoperit o vulnerabilitate a sistemului de operare. Astfel hackerii pot prelua cu ușurință controlul asupra dispozitivelor.

Experții în securitate de la gigantul american au constat că modelele care folosesc Android 8 sau versiuni mai vechi au această problmeă. Pixel 1 și 2, Huawei P20, Samsung Galaxy S7, S8 și S9, adică unele dintre cele mai populare smartphone-uri care sunt pe piață în prezent prezintă și ele vulnerabilități importante.

Cei de la Google explică, însă că preluarea controlului asupra telefonului nu se poate realiza decât dacă utilizatorul instalează o aplicație capcană. Cu alte cuvinte, atacul nu poate fi declanșat doar prin vizitarea unui anumit site.

Reprezentanții Google au descoperit deja că hackerii profită de problemele Android și le-au oferit celor din echipa Android un termen de doar șapte zile pentru a soluționa erorile tehnice, înainte de a face totul public.

Firma care ar fura date, conform Google

Conform celor de la Google, compania israeliană de cyberintelligence NSO Group deja a atacat telefoane folosind această vulnerabilitate sau au vândut informațiile necesare pentru a lansa atacuri. Reprezentanții firmei neagă însă și arată că ei se axează pe dezvoltarea de produse care să ajute serviciile de informații și organizațiile de aplicare a legii să salveze vieți, transmite și Digi24.

Interesant este că acest tip de vulnerabilitate nu este ceva nou. Ba chiar a fost constat încă din decembrie 2017. La acel moment, Google chiar a lansat o actualizare a soft-ului pentru a rezolva problema. Aceasta nu a mai fost însă inclusă și în noile versiuni Android, ceea ce este cât se poate de bizar și inexplicabil. Acum, Google a dezvoltat o nouă actualizare și i-a notificat pe producătorii de telefoane pentru a o livra utilizatorilor.