Alertă maximă! Produse contaminate cu arsenic retrase de pe piață! Aruncați-le dacă le aveți acasă

21 oct. 2019
Alertă maximă! Produse contaminate cu arsenic retrase de pe piață! Aruncați-le dacă le aveți acasă

Nu trece o zi fără să aflăm despre alimente contaminate sau despre medicamente care au de fapt mai multe efecte adverse decât ne-am fi imaginat. În goana după profit, companiile par să nu mai aibă nicio limită și fac mult prea des rabat de la calitate.

Un nou scandal zguduie gigantul Johnson & Johnson, care a anunțat că retrage de pe piaţă peste 30.000 de flacoane de pudră de talc din cauza unei posibile contaminări cu arsenic. Doar că asta nu este tot. Concluziile cele mai grave sunt publicate de mai multe teste de laborator care arată că 95% din alimentele pentru bebeluşi care au fost analizate conţineau urme a cel puţin unul din patru metale grele, conform MarketWatch.

Studiul realizat de organizaţia non-profit Healthy Babies Bright Futures a fost publicat cu doar o zi înainte ca Johnson & Johnson să anunţe public că începe o rechemare voluntară a pudrei pentru bebeluşi, ”dintr-un exces de precauţie”. Se pare că România nu ar fi fost afectată de această contaminare cu arsenic, însă astfel de probleme apărute la nivel internațional trebuie să ne îngrijoreze pe toți.

Daune severe provocate de metalele grele

Experții au constat că majoritatea produselor testate, de la piureuri de fructe la biscuţi pentru dinţi, conţineau toate cele patru metale grele, care sunt arsenic, plumb, cadmiu şi mercur. Cercetătorii au testat atât branduri de nişă cât şi branduri disponibile pe scară largă, cum este Gerber, potrivit căruia raportul ”ar putea să provoace fără motiv îngrijorare în legătură cu siguranţa copiilor”, scriu jurnaliștii de la stirilekanald.ro.

Cele patru metale grele provoacă probleme majore în organism și afectează inclusiv creierul. Şi alte studii au arătat că alimentele pentru bebeluși conțin metale grele.  În anul 2017, o analiză amplă a identificat prezenţa plumbului în 20% din circa 2.000 de mostre de alimente pentru bebeluşi.