Alertă maximă! Zeci de români infestați cu febra Q! Ce simptome prezintă această boală contagioasă!

16 sept. 2019
Alertă maximă! Zeci de români infestați cu febra Q! Ce simptome prezintă această boală contagioasă!

Mare atenție! Este alertă maximă în România. Zeci de români sunt infestați cu febra Q! Ce simptome prezintă această boală contagioasă? Este foarte grav. Autoritățile s-au decis să facă public totul după o perioadă în care nu au existat puncte de vedere oficiale despre numărul de bolnavi.

Este foarte grav ceea ce se întâmplă. Zeci de oameni au fost deja infestați cu această boală extrem de gravă.

20 de persoane au fost diagnosticate cu febra Q

Deja peste 20 de persoane au fost diagnosticate cu febra Q. Majoritatea sunt studenţi şi angajaţi ai Facultăţii de Medicină Veterinară din Cluj Napoca. este o boală infecţioasă rară, care se ia de la animale. Bolnavii au fost trataţi în lunile mai – august, la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj, însă autorităţile responsabile nu au comunicat publicului că există acest focar de infecţie.

Cu toate că prima suspiciune de febră Q a apărut încă de la jumătatea lunii mai şi au fost prelevate probe de mai multe ori din sălile facultăţii, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Cluj nu a identificat cauza acestor îmbolnăviri.

Potrivit decanului Facultăţii de Medicină Veterinară, Nicodim Fiţ, după ce au fost semnalate primele cazuri, a fost întrunită comisia de Biosecuritate, care a dispus mai multe măsuri pentru siguranţa angajaţilor şi a studenţilor. Mai mult, activitatea a fost suspendată complet şi s-a făcut o curăţenie generală şi o dezinfecţie în toate spaţiile facultăţii, anunță Jurnalul Național.

Rezultatele de la probele prelevate de la animalele din cadrul facultăţii au fost negative, potrivit reprezentanţilor unităţii de învăţământ. Cei 13 studenţi şi angajaţi ai Facultăţii de Medicină Veterinară care au fost trataţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Cluj au avut o evoluţie favorabilă a bolii, iar în prezent nu sunt alte persoane bolnave.

Ce este Febra Q

Febra Q este o boală cauzată de infecția cu Coxiella burnetii, o bacterie mai puţin obișnuită, dar care poate fi întâlnită la bovine, oi, caprine și alte mamifere domestice, inclusiv la pisici și câini. Această boală este transmisă de căpușe, însă nu se transmite de la om la om.

Perioada de incubație este cuprinsă între 9 şi 40 de zile, iar cele mai frecvente simptome sunt asemănătoare gripei: cu debut brusc de febră, stare de rău, transpirație, dureri de cap severe, dureri musculare şi articulare, probleme respiratorii superioare, tuse uscată, dar și simptome gastro-intestinale, cum ar fi: greață, vărsături și diaree. Destul de rar, febra Q poate provoca hepatită (granulomatoasă) şi endocardită. Aproximativ jumătate dintre persoanele infectate nu prezintă simptome.