Alertă meteo! Cum va fi vremea în septembrie și octombrie! Fenomene extreme

01 sept. 2019
Alertă meteo! Cum va fi vremea în septembrie și octombrie! Fenomene extreme

Meteo. Administrația Națională de Meteorologie a anunțat ce fel de toamnă vom avea în acest an 2019, care pare a fi cel mai fierbinte din istorie. Vremea va fi deosebit de caldă pentru perioada care urmează, iar specialiștii consideră că de vină ar fi schimbările climatice din ultimii ani.

Luna septembrie se anunță a fi una foarte călduroasă, dar dominată de furtuni și descărcari electrice. Apa Mării Negre dar și a celei Mediterane va avea o temperatură ridicată, mai mare decât în anii trecuți.

Temperaturile crescute din luna septembrie ar putea continua până în octombrie, spune meteorologii, care subliniază că toamna aceasta va fi dominată, culmea, de furtuni de vară.

Ce spune directorul ANM

„Septembrie – depășesc 30 de grade. Precipitații luna septembrie – deficitară. Octombrie și noiembrie – același semnal, temperaturi medii mai ridicate decât normalul. Apa Mării Mediterane, Negre, Oceanul Atlantic – mai ridicată decât normal. Vor fi formațiuni ciclonice care aduc ploi, furtuni de vară. Ploaie cu caracter torențial. Ploi scurte. Căderi de grindină.”, spune Floriana Georgescu, director executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Specialiștii spun că ar putea fi printre cei mai călduroși ani din 1880, de când se fac măsurători meteo și până în prezent. Recordul este deținut de anul 2016 în acest moment.

Schimbările climatice au un impact puternic asupra fenomenelor explică meteorologii care se uită cu neputință cum ard pădurile în Amazon, în Siberia şi Africa Centrală.

„Fumul degajat care oxidează, sunt substanțe care se pot constitui în nuclee de condensare, care să schimbe regimul de temperatură în zone vaste ale continentului”, mai spune Floriana Georgescu, citată de Capital.