Alertă pentru cei care au card la bancă! Milioane de oameni ar putea rămâne fără bani în cont

27 mart. 2020
Alertă pentru cei care au card la bancă! Milioane de oameni ar putea rămâne fără bani în cont

Alertă pentru cei care au card la bancă. Poți rămâne foarte ușor fără anumite sume de bani dacă cazi pradă atacatorilor de pe internet.

Din cauza crizei de coronavirus, atacatorii cibernetici ar putea lovi oricând. Se vor folosi de Troianul bancar Ginp. Acesta a dobândit capacitatea de a insera mesaje text false în aplicațiile SMS obișnuite în martie, a dobândit acum o nouă funcționalitate – una care profită de pandemia de coronavirus din acest moment, atrag atenția cei de la Kaspersky.

Cum vă poate lăsa fără bani

După ce a fost descărcat pe un telefon, troianul Ginp poate primi o comandă de la atacator pentru a deschide o pagină web intitulată “Coronavirus Finder”, care pretinde că, în apropiere, există persoane infectate cu COVID-19.

Pentru ca tu să vezi aceste persoane ți se cer bani. Mai exact, victimei i se solicită să plătească 75 euro. Dacă victima este de acord, aceasta ajunge mai departe pe o pagină de plată, unde sunt introduse datele de plată.

Ulterior, victima nu este taxată cu suma respectivă și nici nu primește informații despre cei “infectați”, dar informațiile personale și detaliile cardului sunt transmise atacatorilor cibernetici.

“Atacatorii cibernetici au încercat, de luni de zile, să profite de criza Coronavirus, lansând atacuri de phishing și creând malware pe această temă. Este prima oară, însă, când vedem un troian bancar care încearcă să profite de pe urma unei pandemii. Este alarmant, mai ales că Ginp este un troian atât de eficient.

Încurajăm utilizatorii de Android să fie deosebit de vigilenți în acest moment – pop-up-urile, paginile web necunoscute și mesajele spontane despre coronavirus ar trebui să fie privite întotdeauna cu un ochi critic,” spune Alexander Eremin, expert în Securitate cibernetică la Kaspersky.

Evitați astfel de situații

Experții Kaspersky recomandă descărcarea doar de aplicații oficiale de pe Android Store.

Nu dați click pe link-uri suspecte și nu să dezvăluiți niciodată informații personale, cum ar fi parolele sau detaliile cardului de credit.

Este recomandat să aveți o aplicație antivirus pe telefon.