Alimentele care nu trebuie consumate niciodată după expirare! Nici măcar dacă au stat în frigider

08 apr. 2020
Alimentele care nu trebuie consumate niciodată după expirare! Nici măcar dacă au stat în frigider

Există o serie de alimente care nu trebuie consumate niciodată după termenul de expirare, chiar dacă au stat în frigider. Acestea pot provoca probleme de sănătate grave și pot da peste cap întreg corpul și sistemul digestiv. Află care sunt produsele alimentare periculoase în cazul depășirii termenului de valabilitate. Trebuie să luăm în calcul aceste lucruri, mai ales în aceste momente în care trebuie să ne organizăm foarte bine atât dieta, cât și sănătatea.

Alimente care nu trebuie folosite niciodată după expirare

Există mai multe alimente care pot trece „testul mirosului”, chiar dacă sunt expirate, însă specialiștii avertizează că ele nu ar trebui consumate deoarece ar putea să ducă la îmbolnăvire. De cele mai multe ori, aspectul și mirosul pot fi înșelătoare, așa că primul lucru la care trebuie să fim atenți este termenul de valabilitate. Încălcarea acestor reguli poate duce la toxiinfecții alimentare grave, care ne pot pune viața în pericol. Iată ce alimente nu trebuie consumate sub nicio formă după ce au expirat.

Brânzeturi moi – Brânzeturile țări, precum cheddar sau gouda rezistă mai mult pentru că este mai greu pentru bacterii și mucegaiuri să le penetreze. Cu toate acestea, odată deschise, brânzeturile tari rezistă până la șase luni în frigider. În schimb, brânzeturile moi, precum ricotta, crema de brânză sau brânză de capra trebuie aruncate la primul semn de deteriorare, acestea putând fi ținute în frigider doar o săptămâna de la deschidere.

Condimentele la borcan pot expira. Cu toate că mulți cred că muștarul, ketchupul și sosurile nu expiră niciodată, însă nu înseamnă că ele nu sunt atinse de bacterii. După ce ai deschis borcanu, consumă în maximum o săptămâna conținutul, altfel riști să ai probleme.

Carnea, pericol major în caz de expirare

Atunci când vine vorba de carnea proaspătă există două variante. Ori este preparată în aceeași zi, ori trebuie să o congelezi. Multă carne proaspătă poate fi contaminată cu bacterii, de aceea este important să o gătești la temperaturi ridicate. De asemenea, carnea tocată trebui consumată sau congelată în maximum două zile de la achiziționare. Pentru că este crudă, bacteriile se pot răspândi rapid. Să nu uităm nici de pește și fructe de mare, care și ele trebuie consumate rapid. Atât peștele, cât și scoicile, trebuie gătite la cel mult două zile de la cumpărare. Ideal ar fi ca acestea să fie preparate în cel mult 24 de ore de la achiziționare. În același timp, mezeluri trebuie mâncate în maximum cinci zile de când a fost deschis pachetul, ele fiind susceptibile la bacteria Listeria, care se dezvoltă cel mai bine în spații reci, precum frigiderul.

Fructele și legumele cu frunze verzi, de evitat după expirare

Fructe de pădure proaspete – Au o durata de viață scurtă. Zmeură și căpșunile rezistă doar trei zile, în timp ce afinele rezistă puțîn mai mult dacă sunt păstrate în frigider. Dacă știi că nu le consumi, congelează-le și consumă-le mai târziu. Frunze verzi – Aici vorbim și despre salată împachetată la pungă. Aceste frunze încă pot purta bacterii dăunătoare, precum E. Coli, pentru că sunt atinse de multe mâini. Spală bine toată salată înainte de consum și nu depăși termenul de valabilitate.