Alimentul pe care trebuie să îl consumi obligatoriu astazi, de Izvorul Tămăduirii. Aduce sănătate și poate face minuni

de:
21 apr. 2023
Alimentul pe care trebuie să îl consumi obligatoriu astazi, de Izvorul Tămăduirii. Aduce sănătate și poate face minuni
Sursă Foto: Shutterstock

Izvorul Tămăduirii este sărbătorit vineri, 21 august. Această sărbătoare este una plină de tradiții și de obceiuiri. Iar una dintre ele este legată de ce punem pe masă.

Un aliment trebuie consumat obligatoriu de Izvorul Tămăduirii. Se spune că acesta aduce noroc întregul an, ne protejează sănătate și poate face minuni. Trebuie menționat faptul că astăzi este interzis orice tip de mâncare dulce.

Și totuși care este alimentul? Pâinea fiartă în apă, care mai este cunoscută și sub numele de „pâinea lui Izvorul Tămăduirii”. Aceasta este preparată acasă, de gospodine, din făină albă, sare, apă, iar uneori lapte sau miere.

Aduce sănătate, ne ajută să ne purificăm corpul și de asemenea, ne va proteja întreg anul. Tradiția spune că dacă este consumat astăzi, ține departe orice boală și neplăcere de corpul nostru.

Ce alimente trebuie să consumi neapărat de Izvorul Tămăduirii

Iar de Izvorul Tămăduirii mai trebuie consumate și alte alimente. Printre acestea se numără plăcinta cu brânză, despre care se spune că aduce fericire în casă, dar și noroc.

În general, unii prepară plăcintele cu brânză sărată, ori cu urdă, având în vedere că preparatele dulci sunt interzise în această zi de sărbătoare.

Pentru a nu sta cu oala pe foc pe 21 aprilie, multe gospodine prepară aceste plăcinte, sau alte preparate încă din Joia Rea. Dincolo de faptul că trebuie să le mâncăm, aceste preparate trebuie date și de pomană celor săraci, după slujba de la Biserică.

O altă tradiție importantă este și cea legată de agheasmă. De Izvorul Tămăduirii, creștinii trebuie să se spele cu rouă și să bea aghiasmă, care are rolul de a-i feri de boli sau de a vindeca.

În afară de alimentele dulci, munca este și ea interzisă astăzi, la fel ca și croșetatul ori cusutul. Astfel, gospodinele ar fi bine să stea liniștite pe 21 aprilie.