Anularea alegerilor prezidențiale din România din decembrie 2024 reprezintă exemplul negativ pe care administrația Trump îl prezintă peste tot atunci când conducătorii SUA doresc să arate că în UE nu mai există democrație. Elena Lasconi și Călin Georgescu se calificaseră în turul 2, dar CCR a decis că trebuie un nou scrutin, fiind compromis cel din luna noiembrie.
Călin Georgescu urma să-și depună candidatura pentru alegerile amânate pentru luna mai, însă dosarul lui a fost practic invalidat fără argumente solide, ceea ce era de așteptat. Deși acesta a folosit des numele lui Donald Trump, se pare că declarațiile pe care le-a făcut vara trecută i-au fost fatale.
Mai exact, singura șansă ca CG să fie acceptat ca și candidat ar fi fost o presiune din SUA. Dar au fost zvonuri că administrația Trump a purtat negocieri cu autoritățile române pentru a-i elibera pe frații Tate, care au fost mari susținători ai actualului președinte al SUA. La schimb, au renunțat la Călin Georgescu definitiv, iar motivul ar fi fost dezvăluirile dintr-un interviu.
Mai exact, Georgescu a spus că Donald Trump și-a înscenat asasinatul înaintea alegerilor prezidențiale din SUA și că J.D. Vance este un virus care și-a schimbat numele, el la bază fiind evreu. Imediat după eliberarea fraților Tate și premierul Marcel Ciolacu și-a schimbat discursul și a început să preia din ideile MAGA.
Analiștii de la CNN au publicat o analiză amplă despre interesul SUA pentru România, care a fost inexistent până acum. Pare că americanii NU au un favorit în alegerile prezidențiale și asta pentru că au realizat că pot negocia cu oricine. Victor Ponta este cel care a preluat modelul Trump și chiar s-a fotografiat cu președintele Statelor Unite, dorind să-și arate deschiderea pentru colaborare.
„România, o țară aflată la marginea estică a Europei, este probabil un obiectiv surprinzător pentru o nouă administrație americană ale cărei priorități în materie de politică externă includ încheierea războiului din Ucraina, remodelarea Orientului Mijlociu și extinderea teritoriului american. Obișnuiți să zboare sub radar, mulți dintre români au fost uimiți de interesul administrației Trump pentru politica țării lor, care rareori captează atenția internațională.
Georgescu, care era practic necunoscut înainte de alegerile din România, a comparat, de asemenea, afirmațiile făcute despre campania sa electorală cu cele despre Trump.
În timp ce Tate îl susține de mult timp pe Trump, Georgescu este un convertit mai nou. În vara anului trecut, Georgescu l-a denigrat public pe președintele SUA și a răspândit teorii ale conspirației despre Vance. Dar Georgescu a simțit curând o oportunitate de a „călări valul Trump”, a declarat Corneliu Bjola, profesor de diplomație digitală la Universitatea din Oxford.
Georgescu s-a dovedit de asemenea valoros pentru administrația Trump, spun analiștii. În discursul său înverșunat de la Munchen, Vance a indicat România drept un exemplu de regres democratic în Europa. „Dacă democrația ta poate fi distrusă de câteva sute de mii de dolari de publicitate digitală dintr-o țară străină, atunci ea nu a fost foarte puternică la început”, a spus Vance, criticând decizia României de a-și anula alegerile. Marietje Schaake, membru al Centrului de Politică Cibernetică al Universității Stanford, a declarat pentru CNN că dreapta americană l-a transformat pe Georgescu într-un „simbol a ceea ce este în neregulă cu democrația europeană” care „se potrivește cu agenda lor mai largă de slăbire a Uniunii Europene”., este o parte din analiza publicată de CNN”, post care nu este deloc agreat de Donald Trump.