ANAF îți ia banii de pe card fara sa stii! Avertisment pentru milioane de români pagubiti: Poti fi si tu printre ei

15 oct. 2019
ANAF îți ia banii de pe card fara sa stii! Avertisment pentru milioane de români pagubiti: Poti fi si tu printre ei

Probleme mari și avertisment pentru milioane de români. ANAF îți poate lua banii de pe card! Ești obligat să faci aceste lucruri, altfel te vei trezi cu banii luați.

Autoritățile au decis să calculeze din oficiu CAS și CASS pentru veniturile obținute începând din 1 ianuarie 2018 de către persoanele fizice care au realizat venituri extrasalariale și au depășit plafonul de 12 x salariul minim pe economie. Acestea au obligația să plătească contribuția la asigurările sociale, respectiv a contribuției de sănătate și să le declare prin Declarația unică.

ANAF îți poate lua banii de pe card

Prin ordinul ANAF nr. 2547/2019 fost adoptată procedura stabilirii din oficiu a contribuției la asigurările sociale pensii cât și a contribuției la asigurările sociale de sănătate, după caz. Această procedură se aplică pentru contribuțiile sociale generate de veniturile obținute începând cu data de 1 ianuarie 2018.

Autoritatea fiscală verifică veniturile declarate de contribuabili prin Declarația unică, veniturile declarate de plătitorii de venituri către persoane fizice, cum ar fi declarația 205 – Declaraţie informativă privind impozitul reţinut la sursă şi câştigurile/pierderile realizate, pe beneficiari de venit sau declarația 112 –

Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate. În baza acestor informații se vor identifica acele persoane care fie nu au obligația să plătească către sistemul public asigurările sociale, fiind asigurate în sisteme proprii (avocați, notari), fie sunt deja pensionare în sistemul public de pensii.

După identificarea tuturor persoanelor, organul fiscal central notifică contribuabilul cu privire la situația fiscală în care se află, respectiv asigură dreptul contribuabilului de a fi ascultat. Dacă contribuabilul se prezintă la audiere și își îndeplinește obligația depunerii Declarației unice, acesta va fi eliminat din lista contribuabililor pentru care se va face stabilirea din oficiu. Dacă contribuabilul nu răspunde notificării sau nu își îndeplinește obligația depunerii Declarației unice i se va solicita prezența în vederea unei noi audieri. Acesta are ocazia să își exprime un punct de vedere scris.

Dacă contribuabilul nu se prezintă la audieri și nici nu își îndeplinește în urma acestor proceduri, obligația depunerii Declarației unice cu privire la asigurările sociale, se trece la stabilirea din oficiu a bazei de calcul pentru contribuțiile sociale. Acestea se stabilesc la nivelul salariului minim brut pe economie și se vor comunica contribuabilului.

Tags: