ANPC avertizează! Ați cumpărat shaorma? Verificați aceste detalii sau puteți avea grave probleme de sănătate

08 oct. 2019
ANPC avertizează! Ați cumpărat shaorma? Verificați aceste detalii sau puteți avea grave probleme de sănătate

ANPC avertizează toți românii care mănâncă shaorma! Pentru a achizitiona produse de tip fast food (hamburger, shaorma, kebab, hot-dog etc.) care sa nu le puna viata in pericol, consumatorii trebuie sa tina cont de mai multe sfaturi.

Iată la ce trebuie să fim atenți în momentul în care cumpărăm o shaorma sau orice alt produs de tip fast-food:

La cumpararea produselor din carne sa acorde atentie deosebita la aspectul produsului. Sa nu achizitioneze produsele la care suprafata este mazguita, lipicioasa, deshidratata, cu pete de mucegai, produse cu miros si culoare modificate, consistenta nespecifica sortimentului, cu grasime acumulata sub membrana, aspect de vechi etc. ;

Sa urmareasca modul de etichetare si sa nu cumpere produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie inscrierea, la locul de comercializare a datei durabilitatii minimale/datei limita de consum si a ingredientelor alergene;

Sa refuze produsele din carne pentru care exista indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;

Să refuze produsele cu modificări organoleptice,miros nespecific,culoare modificata,gust amar ..etc

Sa refuze produsele din carne pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale/data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita;

Sa nu cumpere produse din carne din locuri neautorizate, intrucat comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu poate elibera bon de casa cu care sa fie justificata tranzactia comerciala si risca sa achizitioneze un produs neconform sau chiar nesigur care le poate afecta sanatatea;

Trebuie urmarit, in cazul produselor alimentare tip fast food, modul de expunere si comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot sa conduca la identificarea riscurilor pentru sanatate si anume:

Existenta si functionarea vitrinelor frigorifice in care sunt expuse alimentele;

Integritatea ambalajelor, care trebuie sa asigure protectie pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii;

Etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate, etc;

De asemenea, inainte de achizitionarea alimentelor, din locuri specializate in acest sens, consumatorii trebuie sa se asigure ca vanzatorul este echipat corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea alimentelor neambalate o realizeaza cu mainile acoperite de manusi curate sau de unica folosinta.

Trebuie sa acorde atentie pretului afisat si sa verifice concordanta dintre preturile afisate la raft si cele marchate pe bonurile de casa.