Deși doar 3 cazuri de coronavirus au fost confirmate, aproape 9000 de români sunt izolați la domiciliu din cauza unor suspiciuni de coronavirus. Dacă sunteți angajat, e bine să știți ce trebuie să faceți în acest caz.
Astfel, e bine să știți că autoritățile au decis ca zilele de concediu acordate pentru coronavirus nu se cumulează cu celelalte zile de concediu medical.
Dacă sunteți angajat, trebuie să știți că procedura de obținere a concediului medical este extrem de simplă, mai ales pentru că se aplică o serie de reguli excepționale, valabilă pentru astfel de cazuri.
E important de știut că nu trebuie să fiți bolnav, ci este suficient să fiți suspect ca să vă plasați în izolare și să vă luați concediu. În caz contrar, riscați amendă sau chiar închisoare, legea fiind foarte aspră.
„Pacientul care vine în România pe cale terestră sau cu avionul, în momentul în care intră în ţară e consultat de un medic desemnat de la DSP şi completează un formular, spune de unde vine şi este atenţionat că dacă nu respectă regulile va fi amendat penal.
De la acest control de la DSP se eliberează o adeverinţă în care se menţionează dacă e nevoie de carantină sau izolare, se precizează numărul de zile, iar după ce se încheie carantina sau izolarea şi pacientul poate ieşi, vine la medicul de familie şi îşi ia concediul, care se eliberează retroactiv.
Aceste concediu nu are aceeaşi limită de 10 zile ca la celelalte concedii, astfel că în acest caz se aplică excepţiile conform legii.
Pe baza adeverinţei de la DSP pe care ori o primeşte pacientul la intrarea în ţară sau pe care o primim noi pe mail de la DSP, se va elibera concediul după ce se termină perioada de carantină.
Nu trebuie să vină nimeni pentru pacient, nu trebuie să se chinuie să trimită cardul, nu trebuie să ne împiedicăm de birocraţie.
Se vor elibera atâtea zile de concediu câte sunt precizate pe adeverinţă.
Cel mai probabil vorbim de 14 zile de concediu, dar nu e limitat.
Dacă perioada legală depăşeşte 90 de zile nu e nevoie de comisie de expertiză pentru asta. Procedura e cât se poate de simplă”, a explicat Sanda Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti – Ilfov.