Anunț pentru toți românii! Ce perioadă se va adăuga la vechime

17 aug. 2019
Anunț pentru toți românii! Ce perioadă se va adăuga la vechime

Se fac modificări uriașe în sistemul public de pensii. Mii de oameni vor beneficia de pe urma acestei decizii. Totul este prevăzut în noua Lege a pensiilor. 

O perioadă importantă va fi luată în calcul la stagiul de cotizare. Sunt vizați toți românii care au urmat această formă de învățământ. Mai concret, cei cu studii superioare primesc o veste foarte bună. Masterul se va adăuga la vechime.

Până acum, legea preciza că doar studiile de licență și de doctorat pot fi luate în calcul la stabilirea stagiului de cotizare.

”Studiile de masterat vor fi luate în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru obținerea pensiei în sistemul public, însă numai dacă aceste studii rezultă în obţinerea unei diplome.”, se arată în Legea nr. 127/2019.

“În sistemul public de pensii sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul: […] a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență, ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, ori a unui ciclu de studii universitare, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diplomă de doctor, după caz.”

Condiție!

Studiile de master vor fi luate în calcul doar dacă în perioada respectivă persoana în cauză nu a fost asigurată în sistemul de pensii. În cazul în care a lucrat ca salariat în timpul studiilor de master, se va adăuga perioada în care a avut contract de muncă.

De asemenea, persoanele care au absolvit mai multe facultăți, mastere sau doctorate, vor putea alege o singură perioadă de studii, pentru fiecare nivel.