Apa plată sau minerală din comerț care poate declanșa cancerul. Conține prea mult bisfenol

11 aug. 2021
Apa plată sau minerală din comerț care poate declanșa cancerul. Conține prea mult bisfenol
Foto: Milada Vigerova on Unsplash

Temperaturile din ultima perioadă au fost foarte greu de suportat de către organism, iar lucrurile nu par să se îmbunătățească. În acest context, medicii ne recomandă să nu plecăm de acasă fără o sticluță cu apă și să ne protejăm de soare cât mai mult, purtând pălării și căutând mereu umbra.

Ceea ce puțini știu, însă este că apa, fie că este plată sau minerală, ne poate îmbolnăvi, dacă nu o depozităm cum trebuie. Mai exact, recipientele din plastic, atunci când se încălzesc foarte tare emană foarte mult bisfenol, un compus chimic deosebit de periculos, care este cancerigen.

Când devine apa nocivă pentru organism

Mai exact, dacă apa este ținută în soare la o temperatură de peste 70 de grade devine extrem de nocivă pentru organism. Dacă lăsați așadar o sticluță cu apă în mașină într-o zi toridă de vară, tocmai ați obținut un lichid plin de substanțe toxice, care în timp poate declanșa cancerul. Nu păstrați baxurile de apă pe balcon, în soare, ci într-un mediu ferit pentru a nu avea probleme de sănătate ulterior.

Bisfenolul este considerat sigur în cantități mici, dar dacă se depășește pragul, atunci acesta devine cancerigen. La nivel internațional există o dezbatere amplă cu privire la acest compus, folosit foarte mult de producătorii de plastic. Mulți cercetători spun că acesta ar trebuie eliminat, în timp ce alții susțin că nu este o problemă dacă nu se depășesc limitele.

“Sunt compuşi toxici care pot afecta sistemul endocrin, sistemul reproducător, au efecte negative asupra organismelor acvatice, însă nu sunt depăşite limitele recomandate. Atunci când vorbim de sănătate consumatorului, trebuie să avem în vedere un efect potenţial cumulativ, pentru că aceşti compuşi pot veni din mai multe surse, nu doar din apă.”, a declarat Nicoleta Stănciuc de la Facultatea de Ştiinţă şi Ingineria Alimentelor, Galaţi, pentru PRO TV.

Apa din magazine, care este toxică

O mare problemă o reprezintă și cei care au magazine și depozitează apa în soare. Inspectorii ANPC au dat foarte multe amenzi în ultimele săptămâni. Au fost astfel oprite de la comercializare 38 de mii de apă minerală şi 42 de mii de litri apă de izvor. Amenzile s-au ridicat la peste 834 de mii de lei.

Cele mai multe nereguli au fost descoperite în depozite din Bucureşti, Ilfov, Timiş şi Braşov.