Atenție la aceste alimente! Pot provoca apariția pietrelor la rinichi. Care sunt primele simptome

de:
04 mai 2021
Atenție la aceste alimente! Pot provoca apariția pietrelor la rinichi. Care sunt primele simptome
Sursa Foto: Alimentarium

Probabil ai mai auzit până acum despre pietrele la rinichi. Se formează destul de ușor și reprezintă o masă dură de minerale și săruri, alcătuită de obicei din calciu și oxalați. Ele devin o mare problemă atunci când se fac din ce în ce mai mari. În unele cazuri, persoanele care au pietre la rinichi ajung chiar și la spital, în stare gravă.

Cu alte cuvinte, durerea poate fi insuportabilă şi persistă până când piatra este eliminată din corp prin tractul urinar. Mai mult de atât, dacă am scăpt de ele pietrele la rinichi se pot forma din nou, așa că mare atenție la alimentație.

Alimentele care pot provoca pietre la rinichi

Până a ajunge însă la acest punct, ne putem proteja, având o alimentație variată cu alimente sănătoase și de asemenea, eliminând din rutina noastră toate alimentele care favorizează formarea pietrelor la rinichi

În general, cam cele mai consumate alimente sunt cele care pot favoriza apariția pietrelor la rinichi. Printre acestea se numără băuturile carbogazoase, dar și cofeina. Astfel, cei care consumă des cafea, ceai, sucuri acidulate, vor avea o presiune mare pe rinichii lor, din cauza cantității mari e calciu din urină.

Carnea favorizează și ea formarea pietrelor la rinichi. Astfel, cei care au o dietă bogată în proteine s-ar pute confrunta cu probleme la rinichi, pentru că reziduurile de proteine sunt greu de eliminat din corp în mod eficient.

Sarea, un pericol pentru rinichi

Dacă obișnuiești să mănânci sărat, rinichii tăi nu vor fi în siguranță. Corpul nostru are nevoie de o cantitate foarte mică de sare, iar dacă suntem obșnuiți cu ceva mai mult, aceasta va favoriza retenţia de lichide, ceea ce înseamnă că sodiul nu este eliminat din corp, iar rinichii şi tensiunea arterială sunt puse în pericol.

Produsele lactate sunt și ele un pericol pentru rinichi. Ele sunt într-adevăr, bogate în calciu și de mare ajutor pentru oasele noastre, însă cei care sunt predispuși la pietre la rinichi, trebuie să evite excesul de calciu.

Cu alte cuvinte, consumul regulat de produse lactate creşte excreţia de calciu în urină și îngreunează eliminarea reziduurilor şi, binențeles, facilitează apariția pietrelor la rinichi. Mare atenție și la dulciuri, în special ciocolata. Consumată în exces, poate fi un pericol pentru rinichi, dar și pentru organism.