Atenție la aceste fructe și legume! Pot declanșa toxiinfecții alimentare grave. Cum le recunoști

de:
14 mai 2021
Atenție la aceste fructe și legume! Pot declanșa toxiinfecții alimentare grave. Cum le recunoști
Fructele sunt bogate în vitamine și ajută digestia/ Photo by Brenda Godinez on Unsplash

Fructele și legumele sunt într-adevăr sănătoase, însă ca orice alt aliment, au și ele limitele lor. Dacă nu vrei să te confrunți cu o toxiinfecție alimentară, trebuie să fi neapărat atent la aceste aspecte.

Probabil ai mai auzit până acum câte ceva despre toxiinfecția alimentară. Este o afecțiune neplăcută, care se manifestă prin crampe abdominale, grață, dureri de cap, iar uneori chiar și vărsături și diaree.

Legumele care pot declanșa toxiinfecția alimentară

Din fericire, în cazul toxiinfecțiilor alimentare, simptomele persistă mai puțin de 48 de ore și pot ceda foarte ușor după administrarea unor medicamente în acest sens.

Totuși, în cazul persoanelor care suferă de boli cronice, toxiinfecția alimentară poate dura mai mult și poate aduce chiar și complicații, așa că este bine să știm la ce riscuri ne expunem atunci când consumăm anumite alimente.

În cazul în care nu știai, atunci când sunt consumate crude, legumele sunt o sursă obișnuită de toxiinfecție alimentară. Cele mai periculoase legume sunt salata verde, spanacul, varza, roșiile, castraveții, conopida, dar și pătrunjelul.

Totul se datorează bacteriilor dăunătoare pe care le conțin percum Ecoli, Listeria sau Salomnealla, iar dacă te întrebi cum se face contaminarea, în contextul în care legumele sunt proaspete, ei bine, totul se datorează scurgerilor murdare, dar și a practicilor de igienizare incorecte.

Este indicată spălarea legumelor înainte de a fi mâncate și de asemenea, trebuie evitată cumpărarea pungilor cu amestec de salată, în special când acestea sunt ținute la temperatura camerei.

Fructele care pot cauza toxiinfecție alimentară

Nu doar legumele sunt un pericol. Și fructele pot cauza toxiinfecție alimentară atunci când sunt curățate bine. Aici se încadrează pepenele și fructele de pădure. Ce este diferit la ele? Ei bine, aceste fructe prezintă un risc ridicat de a provoca intoxicații alimentare din cauza bacteriilor Listeria, care se pot dezvolta pe coajă, cum ar fi pepenele și se pot răspândi în pulpa fructului.

Țineți cont de faptul că și fructele congelate pot fi un pericol, din cauza virusurilor și a bacteriilor dăunătoare pe care le conțin. Recomandată este spălarea acestora înainte de a fi consumate, însă țineți cont de faptul că riscu de îmbolnăvire nu va fi redus complet.

Mare atenție la locul unde sunt depozitate fructele atunci când le cumpărați. Ele trebuie să stea la frigider și nicidecum la temperatura camerei.