Atenție la detergentul de spălat haine! Ce chimicale are în el? Specialiștii dau cărțile pe față

26 apr. 2020
Atenție la detergentul de spălat haine! Ce chimicale are în el? Specialiștii dau cărțile pe față

Atenție la detergentul de spălat haine! Unele produse pot fi extrem de periculoase, de aceea este indicat să citiți etichetele înainte de a cumpăra orice.

Se pare că anumiți detergenți au în compoziția lor chimicale, care fac foarte rău, mai ales copiilor. Se poate ajunge chiar la apariția dermatitei.

“Știați că încăperea cu haine curate din casă poate fi una dintre cele mai toxice zone? Bineînțeles vorbim de hainele spălate cu detergent și balsam de rufe cu chimicale din comerț. Am o veste bună: există și detergenți 100% naturali și ecologici! Chiar nu e musai să lăsați în urma voastră o dâră de arome.

Părul ne miroase a violete, dupa ureche a “Diorette”, sub axilă a floare de colț (care din câte știu nici nu miroase – dar ce știm noi consumatorii? – păi ce ne toarnă reclamele), picioarele a cremă mentolată și hainele a primavară.

Serios? Mai știți care e mirosul  pielii voastre? Dar a hainelor uscate afară în vânt și soare? Hainele mele și așternuturile miros de mai bine de cinci ani a curat și nu e doar gratuit ci mai ales sănătos.

Pentru că producătorii de detergent nu sunt obligați să pună pe etichetă toate ingredientele, avem la dispoziție o etichetă neclară de genul (5-15% surfactanți anionici, surfactanți neionici,

Termenul “Fragrance – parfum” singur se poate referi la sute de chimicale din detergent, unele dintre ele extrem de periculoase.

Ce trebuie să evitați

Vedeți pe etichetă “fără parfum” lucru îmbucurător dar după colț stă ascuns un înalbitor optic pentru detergent care emit o “lumină albastră” care mai degrabă păcălește ochiul. Albul nu este mai alb, este doar mai nesănătos. Această substanță rămâne în țesătură și după clătire iar aceasta ar putea fi una din cauzele iritațiilor pielii.

De asemenea, ele se pot descompune foarte lent, aspect dăunător pentru viața marină. Cum puteți albi hainele în mod sănătos? Folosiți bicarbonat de sodiu. Sigur îl aveți prin casă.

Câteva chimicale din detergenți:

1. Surfactanți – sunt incluși în formula detergenților pentru a spăla mai bine hainele.

Surfactanți care au fost detectați în timpul analizelor:

a) quaterinum 15 – eliberează formaldehida, cunoscut cangerigen);

b) diethanolamina – poate provoca iritații cutanate, oculare, probleme ale ficatului;

c) extracte petrochimice – asociate cu probleme la nivel pulmonar;

2. Stabilizatori – sunt asociați cu probleme de piele, respiratorii și iritații oculare.

3. Înălbitori optici care ne păcălesc ochiul. Ei pot fi folosiți și separat sau incluși în detergent. Pot provoca iritații oculare și cutanate.

4.  Fosfați și EDTA se folosesc pentru eficiența detergenților în apă dură. Nu sunt ușor biodegradabile și s-a determinat ca fiind toxice pentru animale.