Atenție la ouă! Când devin periculoase. Nu le consumați dacă suferiți de aceste afecțiuni

de:
13 aug. 2021
Atenție la ouă! Când devin periculoase. Nu le consumați dacă suferiți de aceste afecțiuni

Consumați ouă? Nu e nimic greșit în asta, pentru că aceste alimente au beneficii uimitoare pentru organism. Sunt bogate în proteine, vitamina D, potasiu, calciu, magneziu, dar și alte minerale esențiale pentru o stare de bine.

Sunt cazuri însă când ouăle pot deveni periculoase pentru organism, iar experții cer o atenție sporită din partea consumatorilor. Cu alte cuvinte, proteinele din albușul de ou pot cauza alergii, în cazul persoanelor sensibile, sau a copiilor foarte mici.

Cine trebuie să evite consumul de ouă

Luc Djousse, epidemiolog la Brigham and Woman’s Hospital mărturisește că persoanele care suferă de boli renale, sau de hepatită trebuie să fie atente la consumul de ouă.

Pentru ele, atât carnea cât și ouăle cresc ureea și creatina, iar la cei cu ciroză hepatică, un consum ridicat de proteine cauzează encefalopatie.

”Cu cât consumă mai multe ouă, cu atât riscul de a muri este mai mare“, spune specialistul, care adaăugă că vârstnicii care au un nivel mare de colesterol trebuie să le evite în totalitate.

Beneficiile ouălelor pentru cei sănătoși

Cei sănătoși nu ar trebui să își facă griji în legătură cu consumul de ouă. Epidemiologul povestește că pentru ei, oul se digeră foarte ușor, atunci când este proaspăt.

Pe de altă, puțini știu, dar atunci când oul este gătit, acesta se digeră mai greu.Un ou fiert moale se digeră în două ore, pe când o omletă în trei ore.

Specialiștii recomandă deci un ou fiert tare. Chiar dacă se digeră mai greu, este sățios și este des utilizat în dietele de slăbit. Ouăle prăjite, ies din discuție. Medicul nu le recomandă, întrucât conțin compuși toxici și sunt greu de digerat.