Atenție la paracetamol! Câte pastile pe zi pot declanșa hepatită și distruge ficatul? Medicii avertizează: nu luați mai mult de atât

06 mart. 2021
Atenție la paracetamol! Câte pastile pe zi pot declanșa hepatită și distruge ficatul? Medicii avertizează: nu luați mai mult de atât
Foto: DailyMail

În ultimul an consumul de paracetamol a crescut considerabil, nu doar în România, ci în întreaga lume. Mulți îl iau preventiv, deși medicii insistă ca acest medicament să nu se mai înghită decât atunci când este cazul, cum ar fi în momentele de pusee febrile. Dozele mari atacă ficatul, iar în Franța surpradozajul medicamentelor pe bază de paracetamol reprezintă prima cauză a hepatitei.

„În momentul în care apare febra, e de preferat să folosim antiinflamatoare sau antitermice fără niciun fel de probleme. Fie că vorbim de Pfizer, AstraZeneca, Modernă, o persoane poate să ia paracetamol, dar nu trebuie să luăm în exces. Nu trebuie luate în cazul în care febra nu a apărut. Asta e recomandarea în acest moment”, a transmis medicul Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie.

Ce cantitate de paracetamol se poate înghiți într-o zi

Statisticile publicate de autoritățile franceze arătau în anul 2019, înainte de izbucnirea pandemiei că supradozajul de medicamente care conțin paracetamol reprezintă prima cauză de creșterea a cazurilor de hepatită în Franța. Din acest motiv s-a decis ca pe cutii să se scrie cu litere mari, roșii – supradozaj egal pericol.

Medicii francezi au transmis cetățeni că este important să se respecte indicațiile pe care ei le dau pacienților și că nu este bine să se ia mai mult de trei pastile pe zi, nu mai des de patru ore, și chiar mai puțin de atât, dacă bolnavul are prescrise și alte medicamente bazate pe proprietățile paracetamolului.

Medicii de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davilla avertizează și ei într-un articol publicat pe site-ul instituției, legat de pericolul dat de paracetamol.

„Dat de medic în doze optime, paracetamolul este excelent tolerat. Problema apare în altă parte: e ușor de procurat de la orice farmacie și mulți îl iau cu pumnul, uneori în gramaje per preparat deja cam mari. 3 grame pe zi de paracetamol normal, pe o perioadă de câteva zile, nu pun probleme. 3 grame pe zi de paracetamol cu durată lungă de acțiune, pe o perioadă de mai multe zile, pot genera reacții adverse serioase, îndeosebi hepatice. Există cazuri de distrugere a celulelor hepatice până la insuficiență hepatică acută, sângerări, modificări ale elementelor sangvine care survin după ingestia de paracetamol fără supraveghere”, avertizează și medicii români.

Ce reacții adverse poate declanșa paracetamolul

 • îngălbenirea pielii și a sclerelor care arată deja o afectarea hepatică, cu icter
 • pete roșii sau vineții pe piele, ceea ce înseamnă afectare vasculară
 • afte sau ulcere la nivelul gurii
 • mâncărime
 • urină roșie
 • greață, vărsături
 • diaree, balonizare
 • spasme musculare
 • insomnie
 • urină în cantitate mică (oligurie)
 • alergii până la hipersensibilizări de tip anafilaxie.