Atenție mare! Aceste ceaiuri ne pot îmbolnăvi grav! Sunt foarte consumate de români! Câte căni putem bea pe zi! Medicul Laura Ene avertizează

04 sept. 2020
Atenție mare! Aceste ceaiuri ne pot îmbolnăvi grav! Sunt foarte consumate de români! Câte căni putem bea pe zi! Medicul Laura Ene avertizează

Spre deosebire de alți europeni, românii nu consumă atât de mult ceai. De exemplu în timp ce la noi în țară media este de 70 de grame pe cap de locuitor, în Marea Britanie ajunge la 2 kilograme. Totuși mulți dintre noi nu știm să bem ceaiul corect și asta ne poate face mai mult rău decât bine.

Medicii trag semanlul de alarmă și ne transmis că ceaiurile tearapeutice consumate în exces ne îmbolnăvesc și produc adevărate ravagii în organism. Ele pot provoca iritaţii, micoze, greață, vărsături sau pot afecta vederea.

Cantitatea de ceai pe care avem voie să o bem într-o zi este de maxim 1 litru, dar dacă este vorba de ceaiuri energizante atunci trebuie să reducem totul la trei căni.

Este foarte important cum preparăm ceaiul. Cei mai mulți specialiști ne recomandă 3 grame de plantă pentru 400 de mililitri de apă.

Cum bem ceaiul dacă vrem să slăbim

Laura Ene, medic primar în Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a explicat și ea cum trebuie consumat ceaiul inclusiv în ecuația slăbitului.

„Ceaiurile ne pot ajuta să slăbim, dar nu în afara unei hidratări corespunzătoare. Mai important decât ceaiul este hidratarea, cei doi litri de lichide pe zi, nu sunt o glumă, ci sunt chiar formula potrivită nu doar pentru slăbit, ci şi pentru un trai sănătos.

Există ceaiuri potrivite pentru prima parte a zilei, acestea ar fi ceaiul negru, verde pentru capacitate antioxidantă şi pentru capacitatea de revigorare, dar şi de detoxifiere şi de compuşi antioxidanţi pe care îi conţine.

Pentru masa de prânz aş recomanda un ceai mai degrabă digestiv. Sunt tot felul de formule pe piaţă, ceai de digestie uşoară, care să ne ajute efectiv digestia. La masa de seară aş recomanda un ceai pentru un somn liniştit, un ceai potrivit pentru a ne calma după zilele grele peste care trecem cu toţii şi pe care le resimţim”, a explicat aceasta la Antena3.

Ceaiurile care ne pot face mai mult rău decât bine

Trebuie mare atenție ce ceaiuri bem pentru că unele dintre ele pot interacționa cu tratamentul pe care-l luăm și îi anulează efectele sau ne fac rău în corp.

„Ceaiul de sunătoare poate să facă mai mult rău decât bine. Există ceaiul de lemn dulce care în exces poate să producă tulburări hidroelectrolitice în corp, elimină potasiul. Ceaiurile diuretice în exces şi laxativele în exces pot să ne deshidrateze şi să ne facă mai mult rău decât bine în încercarea de a elimina kilogramele în plus.

Ceaiul diuretic înseamnă că stimulează eliminarea urinară de apă, iar ceaiurile laxative înseamnă că stimulează eliberarea colonului. Sunt foarte potrivite să le consumăm, doar cu măsură”, a conchis Laura Ene, medic primar în Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.