Atenție mare! Cercetătorii au descoperit că stresul se poate lua de la o persoană la alta! Pe ce căi se transmite

01 aug. 2019
Atenție mare! Cercetătorii au descoperit că stresul se poate lua de la o persoană la alta! Pe ce căi se transmite

Fără doar și poate, stresul reprezintă boala secolului XXI și asta pentru că este motivul pentru care apar foarte multe afecțiuni fizice sau psihice. În ultima perioadă, cercetătorii au efectuate foarte multe studii în acest sens. Unul dintre acestea arată faptul că stresul poate fi transmis de la o persoană la alta, la fel cum se întâmplă în cazul unei raceli.

Specialiștii susțin că stresul se poate “lua” fix ca o banală viroză. Căile de transmitere sunt însă altele ăn acest caz. Este vorba despre tonul vocii, expresiile faciale, postura și chiar mirosul.

O echipa de psihologi de la Universitatea Saint Louis sustine ca stresul este perfect transmisibil intre straini. Cu alte cuvinte, ca este contagios. O alta concluzie a psihologilor este ca tot stresul ar putea declansa in oameni reactii eroice.

Pentru a-si testa teoria, oamenii de stiinta au rugat un grup de subiecti sa tina un discurs public sau sa rezolve o problema complicata, in timp ce altii ii observau. Cercetatorii au masurat nivelul de cortizol si al unei enzime ce are legatura cu stresul, atat la cei care indeplineau sarcinile cerute, cat si la observatori.

Rezultatul a fost ca stresul celor care doar stateau pe margine era “proportional cu cel resimtit de cei aflati propriu-zis in situatiile stresante si nu era influetat de genul persoanelor”, noteaza Daily Mail, citat de stirileprotv.ro.

Potrivit echipei de psihologi, stresul s-ar fi transmis prin lucruri precum tonul vocii, expresiile faciale, postura si miros.